TOP Zwaansmeer

  Natuur- of recreatiegebied
  Alkmaarder- en Uitgeestermeer / Zwaansmeer
  Locatie TOP
  Lagendijk 33 Uitgeest

  Toon aanrijroute

  Aanwezige routes

  Welke routes kan ik fietsen?

  Jubileumfietsroute 50-jarig bestaan (50 km)  

  Oer-IJ e-bikeroute (115 km) 

  Waterplan fietsroute (33 / 40 km) 

  Je kunt deze en andere routes fietsen aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk. De dichtstbijzijnde knooppunten zijn 24 en 84.

  Fiets- en e-Chopper verhuur

  Fietsverhuur Uitgeest, Lagendijk 1P, Uitgeest

  Welke routes kan ik wandelen?

   Kijk voor nog meer wandelroutes in Noord-Holland op Wandelnetwerk Noord-Holland.

  Welke routes kan ik varen?

  Bovengenoemde kanoroutes zijn in het water gemarkeerd door paaltjes met een gekleurde banden in het water, tussentijds overstappen op een andere route is ook een mogelijkheid. Zie voor meer actuele informatie de website van het recreatieschap

  In de Uitgeester- en Heemskerkerpolder en de Krommeniër Woudpolder zijn extra kanoroutes met in- en uitstapsteigers aangelegd. Langs deze kanoroutes bevinden zich Fort K’IJK en Fort aan Den Ham.

  Sloepennetwerk

  Of u nu een dagje gaat varen of een meerdaagse vakantie hebt gepland, het Sloepennetwerk biedt genoeg inspiratie. Langs het water komt u bordjes tegen die wijzen op de verschillende knooppunten. Aan de hand van de bordjes bepaalt u zelf de route, langs molens, musea en andere bezienswaardigheden in de regio.

  Meer informatie over bootverhuur, horeca langs de routes, bedieningstijden van bruggen en sluizen en doorvaarthoogtes, vindt u op de website www.sloepennetwerk.nl of in de app van het Sloepennetwerk.

  Kano- en bootverhuur

  Kijk voor meer inspiratie en een actueel aanbod van activiteiten op de website van Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer

  Overige activiteiten

  Waar vind ik Rustpunten?

  Of ga naar www.Rustpunt.nu en bereken je route met de Rustpuntzoeker.

  Beschrijving voorzieningen

  Waar kan ik iets eten of drinken?

  Kijk voor een actueel aanbod van horecagelegenheden op de website van Recreatieschap Alkmaarder-en Uitgeestermeer.

  Waar kan ik overnachten?

   In de regio zijn leuke bed & breakfast locaties. Kijk voor meer informatie op www.bedandbreakfast.nl

  Kijk ook voor een actueel aanbod van overnachtingsmogelijkheden op de website van het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer.  

  Wat kan ik nog meer doen in de omgeving?

  Waar kan ik schaatsen?

  U kunt schaatsen op natuurijs op en bij het Alkmaarder- en Uitgeestermeer.  Bij genoeg ijsdikte zet de IJsclub Uitgeest de Molen- en Merentocht van 20 km uit. Deze tocht voert over het meer en andere plassen en langs een aantal molens. Kijk voor meer informatie op: www.ijsclubuitgeest.nl of www.knsb.nl.

  Waar kan ik vissen?

  Rond het meer zijn diverse visplekken aangelegd, zoals op de Uiterdam en in het Noordhollandsch Kanaal. Ook vissen uit de boot is mogelijk.  Kijk voor de regels om te mogen vissen op www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl (activiteiten / vissen).

  Kijk voor meer informatie over actuele activiteiten in de omgeving van TOP Zwaansmeer op de website van Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer.  

  Beschrijving omgeving

  Alkmaarder- en Uitgeestermeer

  Op het grote Alkmaarder- en Uitgeestermeer kiezen zeilers, windsurfers en bootjesvaarders het ruime sop. En in het noordoosten van het meer oefenen waterskiërs hun kunsten. Kanoërs en sup’ers genieten in de omliggende polders van de natuur en de rust. Kano’s, SUP’s, bootjes en fietsen zijn dichtbij het meer te huur. Om het meer zijn overnachtingsmogelijkheden, horecagelegenheden, jachthavens, een dagkampeerterrein en natuurterreinen, en liggen de recreatieterreinen Zwaansmeer, Dorregeest, De Hoorne, Uiterdam en De Woudhaven met in het midden van het meer eiland Pannekoek. Op de terreinen zijn speel- en ligweiden met recreatievoorzieningen te vinden. Diverse wandelroutes lopen door het mooie omliggende polderlandschap. Ook voor fietsers is er genoeg keuze uit routes. Vooral de Pontjes(fiets)route en de e-bike route Langs de oevers van het Oer-IJ zijn absolute aanraders. Voor kanoërs zijn er diverse kanoroutes en voor de bootjesvaarders ligt er een uitgebreid sloepennetwerk.

  Historie

  Na de droogmaking van de Schermer rond 1657, bleef het Alkmaarder- en Uitgeestermeer als een restant van de grote veenplas bestaan. Het meer, dat in de Middeleeuwen nog het Lange Meer werd genoemd, was een uitloper van het Oer-IJ die bij Castricum de zee uitmondde. De huidige dorpen Akersloot, Uitgeest en Markenbinnen waren toen nog havenplaatsen. Dat veranderde toen in de zestiende en zeventiende eeuw vrijwel alle meren in de omtrek drooggemalen werden. Ook voor het Alkmaarder- en Uitgeestermeer bestonden inpolderingsplannen, maar door de dalende grond- en landbouwprijzen zijn die nooit uitgevoerd.

  Zwaansmeer

  In de waterplas op Zwaansmeer is het heerlijk zwemmen. Daaromheen liggen speel- en ligweiden met speeltoestellen, zandstrandjes en toiletten. In het noorden grenst het terrein aan het Uitgeestermeer. Hier is plek om op de surfplank of in de kano te stappen.

  Erfgoedpark De Hoop

  Op deze historische locatie zitten horeca- en overnachtingsgelegenheden in panden die gebouwd zijn in de stijl van de Zaanse Schans. Maar slapen in luxe glamping-tenten kan ook. Te midden hiervan liggen heerlijke natuurspeeltuinen. Bootjesvaarders kunnen aanmeren bij de steiger.

  In de stellingmolen (lattenzager) genaamd Cornelis Corneliszoon zit een ijssalon. En in de monumentale houtdroogloods is (in de loop van 2023) informatie te lezen over de ontstaansgeschiedenis van het Oer-IJ-landschap, Cornelis Corneliszoon (de in Uitgeest geboren uitvinder van de houtzaagmolen) en de omgeving. Mooi om inspiratie op te doen om het gebied te ontdekken.

  Bron
  Recreatie Noord-Holland