CloseZuiderheide (archeologisch en geologisch)

Zuiderheide (archeologisch en geologisch) 


Kenschets
Voert over hellend heideveld, over stuifzand, door bos en langs grafheuvels.
Lengte
4 km
Natuur- of recreatiegebied
  • Zuiderheide

    De Zuiderheide is een heidegebied, dat vanaf de oudste woonstee van het Gooi, het Sint Janskerkhof, daalt richting de Eemvallei. Op sommige plaatsen geeft dat een schitterend uitzicht. Het gebied is archeologisch en geologisch zeer belangrijk.
    De "Zeven Bergjes" - het zijn er méér maar dat heeft te maken met het eertijds heilige getal zeven - zoals de grafheuvels genoemd worden, dateren van ongeveer vierduizend jaar geleden. In het Goois Museum te Hilversum is hierover meer informatie te krijgen.

Regio
Markering
  • Ja
Type markering
Route gemarkeerd door genummerde palen gele pijl.
Beschrijving
De naam Zuiderheide is verbonden met Laren. Lange tijd was dat het belangrijkste dorp in het Gooi en Sint Janskerkhof de voornaamste begraafplaats. Kort na de tiende eeuw bouwden christenen er de eerste kapel op de Gooise zandgrond. De kapel is er al lang niet meer, maar wel een vijftal kilometerslange doodwegen die hier naar toe lopen. De kuilen zijn ontstaan door leem-, zand- en grindwinning. Leem werd vroeger gewonnen voor verharding van vloeren, als grondstof voor baksteen en enige tijd ook voor de verharding van fietspaden. Al deze delfstoffen zijn afgezet door de voorlopers van de Maas en Rijn en het Scandinavisch landijs (tot zo’n 130.000 jaar geleden). De enorme hoeveelheden smeltwater sorteerde het losse bodemmateriaal op korrelgrootte. Het Geologisch Museum Hofland, aan het begin van de route, vertelt u er meer over de ondergrond. In de grote kuil waar u bovenlangs loopt zijn nog mammoetbotten gevonden. Verderop kijkt u over de hei richting Eemvallei. Zo’n 130.000 jaar geleden trok het landijs zich in die richting terug, nadat het hier de grond had opgestuwd. Het brede (ruiter)pad dat naar beneden loopt is de Oude Postweg. De weg maakte deel uit van de handelsroute tussen Amsterdam en Amersfoort, die doorliep tot Bremen in Duitsland.
Startpunt
Het startpunt ligt naast het Geologisch Museum Hofland, gelegen aan de Hilversumseweg te Laren.
Parkeergelegenheid
Er is parkeergelegenheid aanwezig.
Folder, boekjes
Goylant te voet, 13 wandelingen door het Goois Natuurreservaat. Te bestellen voor Euro 7,90 ( 6,90 voor GNR-begunstigers) bij het Goois Natuurreservaat.
Tevens verkrijgbaar bij de regionale VVV en ANWB te Hilversum.
Bron
  • Goois Natuurreservaat