CloseZeevang route

Zeevang route 


Kenschets
Route rondom het vroegere veeneiland ‘de Zeevang’ en door een open polderlandschap met graslanden en langgerekte lintdorpen langs de Ijsselmeerdijk.
Lengte
34 km
Typering
Natuur- of recreatiegebied
  • Waterland

    Een landelijk gebied tussen Amsterdam-Noord, Zaandam, Hoorn en het Markermeer, waar u rust, uitgestrekte weilanden met grazende koeien en veel water vindt.

Regio
Markering
  • Ja
Beheerder
  • Landschap Waterland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
  • ANWB
Type markering
De Zeevangroute en de 4 km lange aanrijroute vanaf station Purmerend zijn tot 2010 bewegwijzerd door middel van ANWB-bordjes. U kunt de route ook fietsen aan de hand van het Fietsknooppuntennetwerk van Laag Holland. Daarvoor volgt u de knooppunten: station Purmerend-26-28-4-9-11-10-33-83-64-97-95-13-28-26-station. Doorsteek via Warder: 10-63-64-97-95-13-28-26-station
Beschrijving
De Zeevangroute is een afwisselende fietsroute langs de randen van de polder Zeevang. Dit oude veenland is al in de 13e eeuw bedijkt en bestaat uit langgerekte graslanden met brede sloten, slingerende dijken en oude lintdorpen. De vele ‘braken’ langs de IJsselmeerdijk herinneren nog aan vroegere overstromingen. In het zuiden voert de route door het monumentale Zuiderzeestadje Edam.
Startpunt
De Zeevangroute begint en eindigt in Kwadijk, maar u kunt natuurlijk ook op een andere plek beginnen. Als u met het openbaar vervoer komt, is het NS-station van Purmerend een goed uitgangspunt.
Bron
  • Recreatie Noord-Holland