CloseWestwouderpolder

Westwouderpolder 


Kenschets
Deze wandelroute loopt op de rand van de vogelrijke Westwouderpolder langs het Alkmaarder- en Uitgeestermeer.
Lengte
7 km
Natuur- of recreatiegebied
  • Alkmaarder- en Uitgeestermeer

    Het gebied ligt in het hart van Noord-Holland, tussen Alkmaar en Haarlem. Het meer van 660 hectare biedt talrijke mogelijkheden voor recreatie op en in het water. Rondom het meer liggen recreatieterreinen (Dorregeest, De Hoorne, Uiterdam, De Woudhaven, Zwaansmeer en eiland Pannekoek) met stranden, lig- en speelweiden en een dagkampeerterrein. In het gebied zijn diverse wandelroutes die door het mooie polderlandschap lopen en er zijn diverse mooie kanoroutes over het meer. Heel bekend is de fietsroute “Pontjesroute”; een absolute aanrader.

Regio
Markering
  • Ja
Beheerder
  • Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer
Toegankelijkheid honden
Honden niet toegestaan
Beschrijving

Natuur
De regio van het Alkmaarder- en Uitgeestermeer is een typisch veenweidegebied. U kunt vele kwetsbare plantensoorten aantreffen in het gebied, zoals orchideeŽn en zonnedauw. Veel weidevogels zoals bijvoorbeeld de grutto, tureluur, kemphaan en kievit. Verder zijn er vele riet- en watervogels zoals smienten, roerdompen, blauwborstjes, baardmannetjes.


Historie
De circa 150 bewoners van de veenpolder kwamen in de 17e eeuw op een eiland te wonen door het graven van de Markervaart. Een groot deel van de polder is tegenwoordig een natuurreservaat van Staatsbosbeheer waar weidevogels zoals de grutto, tureluur en zeldzame kemphaan in flinke aantallen broeden.


Cultuur
Dorpen en forten.


Startpunt
Het begin en het einde van de wandeling is bij het dorpje De Woude, nabij recreatieterrein De Woudhaven.
Parkeergelegenheid
Diverse parkeerterreinen (gratis).
Meer route-informatie vindt u op
http://www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl/document
Bron
  • IVN Consulentschap Noord-Holland