CloseWandeling door Spanderswoud.

Wandeling door Spanderswoud. 


Kenschets
Het voormalige heidegebied Spanderswoud heeft een variëteit aan paddestoelen, mossen en dood hout. Het is volop beweging en wordt daardoor wel het leukste bos van Nederland genoemd.
Lengte
5 km
Natuur- of recreatiegebied
  • Spanderswoud

    Spanderswoud. Niet alleen een naam die tot de verbeelding spreekt. Ook het woud zelf wordt naarmate het op leeftijd komt steeds fraaier, afwisselender en spannender. Kortom een bos dat zijn naam eer aan doet.

Regio
Markering
  • Onbekend
Beheerder
  • Landschap Noord-Holland
Beschrijving
Het Spanderswoud wordt wel het leukste bos van Nederland genoemd. Het is namelijk volop in beweging. Dode bomen en takken mogen blijven liggen om als schuilplaats te dienen voor kleine dieren en als basis voor paddestoelen en mossen. De insecten krijgen meer kans, mede doordat er geen insectendodende middelen meer mogen worden gebruikt.

Vroeger was dit een heidegebied. Halverwege de 19e eeuw werd er bos aangeplant en in 1979 aanvaardde de gemeente Hilversum een nieuw beheersplan om dit productiebos om te zetten in een meer natuurlijk bos. Het Spanderswoud is een van de eerste bossen in Nederland waar deze beheersvorm is toegepast. In 1991 heeft Hilversum het bos overgedragen aan de stichting Goois Natuurreservaat.

Startpunt
Bistro Robert (hoek Bussumergrindweg/Spanderslaan), Spanderslaan 1 in Hilversum
Folder, boekjes
Boekje: Spanderswoud. Hierin vindt u natuur- en cultuurinformatie bij de route.
Verkoopadressen: bij VVV’s, tijdens IVN-wandelingen en bij Annet Hoes, Oude Amersfoortseweg 39, Hilversum, tel. (035) 624 06 08

Prijs boekje: € 1,20
Meer route-informatie vindt u op
www.ivngooi.nl
Bron
  • IVN Consulentschap Noord-Holland