ClosePontjesroute

Pontjesroute 


Kenschets
De Pontjesroute is een aantrekkelijke fietsroute rondom het Alkmaarder- en Uitgeestermeer, waarin vijf pontjes zijn opgenomen.
Lengte
44 km
Typering
Natuur- of recreatiegebied
  • Alkmaarder- en Uitgeestermeer

    Het gebied ligt in het hart van Noord-Holland, tussen Alkmaar en Haarlem. Het meer van 660 hectare biedt talrijke mogelijkheden voor recreatie op en in het water. Rondom het meer liggen recreatieterreinen (Dorregeest, De Hoorne, Uiterdam, De Woudhaven, Zwaansmeer en eiland Pannekoek) met stranden, lig- en speelweiden en een dagkampeerterrein. In het gebied zijn diverse wandelroutes die door het mooie polderlandschap lopen en er zijn diverse mooie kanoroutes over het meer. Heel bekend is de fietsroute “Pontjesroute”; een absolute aanrader.

Regio
Markering
  • Onbekend
Beheerder
  • Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer
Beschrijving
De Pontjesroute is een aantrekkelijke fietsroute rondom het Alkmaarder- en Uitgeestermeer, waarin vijf pontjes zijn opgenomen. Bij twee pontjes moet u zelf overvaren door het draaien aan een lier. U fietst langs het opzwepende water van dit grote meer en over de ringdijken van diepe droogmakerijen, met hun strakke patroon van sloten, wegen en vaarten. In de waterrijke polders laten de vele weidevogels zich luidkeels horen. U kunt de route fietsen aan de hand van het Fietsknooppuntennetwerk van Laag-Holland.


Routebeschrijving
De Pontjesroute begint en eindigt in Castricum bij het NS-station, maar u kunt natuurlijk ook op een andere plek starten. Daarvoor volgt u vanaf station Castricum de knooppunten 22-21-20-24-84-87-pontveer-88-89-pontveer-59-pontveer-60-61-62-58-57-56-pontveer-55-54-19-18-17-21-22 en bord station.
U kunt natuurlijk ook op een andere plek starten.

Vaartijden pontveren:
Voor informatie over vaartijden van de pontveren zie www.voetveren.nl.

Alternatieven:
Pontje Molletjesveer 87-90-91-88
Pontje Oostknollendam blijft 59-60 zonder pontveer
Pontje Spijkerboor 59-57.

Parkeergelegenheid
Diverse parkeerterreinen (gratis)
Bron
  • Recreatie Noord-Holland