CloseNoord-Holland pad: Julianadorp - Kolhorn

Noord-Holland pad: Julianadorp - Kolhorn 


Kenschets
Een dagwandeling door open bollen-, polder en dijkenland, die aansluit op de route vanuit Wieringen. U start in het parkdorpje Noorderhaven en gaat via de 19e-eeuwse polder Anna Pauwlowna en Oudesluis naar Kolhorn.
Lengte
22 km
Natuur- of recreatiegebied
Regio
Markering
  • Onbekend
Beschrijving
Een dagwandeling door open bollen-, polder- en dijkenland, in aansluiting op de eerste etappe vanuit Wieringen. U start in het parkdorpje Noorderhaven en vaart met het pontje over het Noordhollands Kanaal (1825) naar het Westeinde van de Gelderse Buurt, een lintdorp langs de Molenvaart in de polder Anna Paulowna (ĎAPí in de volksmond, in 1847 drooggemaakte kwelders). Om over de grasdijk langs het Kanaal verder te lopen en een doorsteek te maken door de bollenvelden, deels voor u opengesteld door bollenboeren.

Op de schapenrijke Zijperdijk, de noordelijke ringdijk van de polder Zijpe (1597) loopt u naar het sfeervolle dijkdorpje Oudesluis, waar vroeger de polder uitwaterde op de Zuiderzee. Hier stapt u over op resp. de noordwestelijke en noordelijke grasdijk van de Wieringerwaard, een droogmakerij uit 1611. Bij korenmolen De Hoop kunt u het polderdorp in om wat te eten of te drinken. Tot slot via het dijkbuurtje Nieuwesluis over de grasdijk van het Waardkanaal naar de ansjoviskade van Kolhorn, een voormalig Zuiderzeehaventje.
Startpunt
Noorderhaven, parkdorp
Etappe 13 begint in het hart van Noorderhaven, een parkachtige en bosrijke thuishaven voor wandelaars ten oosten van Julianadorp (gemeente Den Helder). En wel bij de bushalte.
Bron
  • IVN Consulentschap Noord-Holland