CloseNoord-Holland pad: 's Graveland - Huizen

Noord-Holland pad: 's Graveland - Huizen 


Kenschets
Via de Gooise stuwwal en het Spanderwoud over de ‘natuurbrug’ Zanderij Crailoo en de Tafelbergheide wandelt u richting de haven van Huizen.
Lengte
14 km
Natuur- of recreatiegebied
  • Boekesteyn

  • Huizer Eng

    De Huizer Eng vormt een mooie overgang tussen het dorp Huizen en verderop de Tafelbergheide.

  • Buitenplaats Spanderswoud

  • Spanderswoud

    Spanderswoud. Niet alleen een naam die tot de verbeelding spreekt. Ook het woud zelf wordt naarmate het op leeftijd komt steeds fraaier, afwisselender en spannender. Kortom een bos dat zijn naam eer aan doet.

Regio
Markering
  • Onbekend
Beschrijving
U wandelt de Gooise stuwwal op en steekt door het Spanderwoud naar de spectaculaire 'natuurbrug' Zanderij Crailoo van het Goois natuurreservaat, een 600 meter lange en op de smalste delen 50 meter breden verbinding voor dieren, wandelaars en fietsers die autoweg, bedrijventerreinen en sportpark overbrugt. Op het dak van het Gooi, de Bussumerheide liggen oeroude grafheuvels.

De route gaat onder de drukke A1 bij Crailoo door en brengt u nog hoger, de Blaricummer- en Tafelbergheide op, waar runderen en schapen grazen. Dan volgt een lange afdaling naar de haven van Huizen langs schrale akkertjes en door het Oude Dorp.
Vroeger woonde er vooral vissers en keuterboertjes met hun netten, schapen en potstallen op het erf.
Startpunt
De route start bij Bezoekerscentrum Boekensteyn van Natuurmonumenten; Noordeinde 54b, 1243 JJ 's Graveland. Daar vindt u ook het informatiepaneel over deze etappe. Er is een parkeerplaats bij het bezoekerscentrum.
Bron
  • IVN Consulentschap Noord-Holland