CloseLeeuwenpalen. In het spoor van de Palen

Leeuwenpalen. In het spoor van de Palen 


Kenschets
Een fietsroute langs de grens tussen Utrecht en Noord-Holland die van oudsher is aangegeven door de Leeuwenpalen waarbij op de terugweg allerlei natuurgebieden worden aangedaan.
Lengte
30 km
Typering
Natuur- of recreatiegebied
 • Zuiderheide

  De Zuiderheide is een heidegebied, dat vanaf de oudste woonstee van het Gooi, het Sint Janskerkhof, daalt richting de Eemvallei. Op sommige plaatsen geeft dat een schitterend uitzicht. Het gebied is archeologisch en geologisch zeer belangrijk.
  De "Zeven Bergjes" - het zijn er mr maar dat heeft te maken met het eertijds heilige getal zeven - zoals de grafheuvels genoemd worden, dateren van ongeveer vierduizend jaar geleden. In het Goois Museum te Hilversum is hierover meer informatie te krijgen.

 • Annas Hoeve

  Anna's Hoeve is een door architect Dudok ontworpen recreatiegebied met bos, vijverpartijen en een uitzichtheuvel. De "Berg van Anna's Hoeve" geeft zicht over het Wasmerengebied naam te danken heeft. Op de toegangsborden staat de speciale aanlijnregeling voor honden vermeld.

 • De Zuid

  De Zuid was in het begin van de eeuw nog een geheel open heide. Het gebied bestaat uit een aantal deelgebiedjes met veelzeggende namen als Bosberg, Hengstenberg, Dassenbos en Erfgooiersbos. Het Dassenbos wordt (weer) af en toe door dassen bezocht.

 • Laarder Wasmeer

  Het Laarder Wasmeergebied is met zijn plassen, oude vennen, zandverstuiving en schrale graslanden zeer gevarieerd. De variatie heeft altijd veel vogels aangetrokken. Om ze rust te bieden is het gebied sinds begin jaren zestig beperkt toegankelijk.

  Helaas zijn met name de onderwaterbodems door lozingen medio vorige eeuw sterk verontreinigd geraakt. In de droge zomer van 2003 is daarom gestart met een ingrijpende sanering. Gedurende deze saneringswerkzaamheden is het Laarder Wasmeer niet toegankelijk.

 • Postiljon

  De Postiljon is een zeer gevarieerd natuurgebied met een heideveld, prachtige zandverstuivingen (De Witte Bergen), vliegdennen en krentestruiken. Het gebied is zoals gebruikelijk, vrij toegankelijk op wegen en paden, maar voor spelende kinderen in de zandverstuivingen knijpt de boswachter graag een oogje toe.

Regio
Markering
 • Onbekend
Beheerder
 • Landschap Noord-Holland
Beschrijving
Een fietsroute langs de grens tussen Utrecht en Noord-Holland die van oudsher is aangegeven door de Leeuwenpalen waarbij op de terugweg allerlei natuurgebieden worden aangedaan.

Startpunt
Bij paal 1 aan de Eemnesserweg in Laren.
Folder, boekjes
Boekje: Leeuwenpalen
Hierin vindt u natuur- en cultuurinformatie bij de route.
Elke paal vertelt zijn eigen verhaal. In het boekje worden deze verhalen beschreven.

Verkoopadressen: bij VVVs, Tijdens IVN-wandelingen en bij Annet Hoes, Oude Amersfoortseweg 39, Hilversum, tel. (035) 624 06 08

Prijs boekje: 1,20
Bron
 • IVN Consulentschap Noord-Holland