CloseKlaas Hoorn en Kijfpolderroute

Klaas Hoorn en Kijfpolderroute 


Kenschets
Wandelen langs het Alkmaarder- en Uitgeestermeer, door en langs het natuurgebied van de Klaas Hoorn- en Kijfpolder en recreatieterrein De Hoorne.
Lengte
3 km
Natuur- of recreatiegebied
  • Alkmaarder- en Uitgeestermeer

    Het gebied ligt in het hart van Noord-Holland, tussen Alkmaar en Haarlem. Het meer van 660 hectare biedt talrijke mogelijkheden voor recreatie op en in het water. Rondom het meer liggen recreatieterreinen (Dorregeest, De Hoorne, Uiterdam, De Woudhaven, Zwaansmeer en eiland Pannekoek) met stranden, lig- en speelweiden en een dagkampeerterrein. In het gebied zijn diverse wandelroutes die door het mooie polderlandschap lopen en er zijn diverse mooie kanoroutes over het meer. Heel bekend is de fietsroute “Pontjesroute”; een absolute aanrader.

Regio
Markering
  • Ja
Beheerder
  • Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer
Type markering
Alleen het wandelpad is gemarkeerd m.b.v. vierkante paaltjes en rood witte strepen eromheen.
Toegankelijkheid honden
Met uitzondering van het natuurterrein
Beschrijving

In de polder loopt u over veekerende bruggetjes en langs het vee dat in de wei staat en een speciaal voor amfibieŽn aangelegde paddenpoel. Tijdens het overwinterings- en broedseizoen van 1 november tot 15 juni is een gedeelte van het pad gesloten.


Natuur
De regio van het Alkmaarder- en Uitgeestermeer is een typisch veenweidegebied. U kunt vele kwetsbare plantensoorten aantreffen in het gebied, zoals orchideeŽn en zonnedauw. Veel weidevogels zoals bijvoorbeeld de grutto, tureluur, kemphaan en kievit. Verder zijn er vele riet- en watervogels zoals smienten, roerdompen, blauwborstjes, baardmannetjes.


Cultuur
Dorp Akersloot.


Startpunt
De route begint en eindigt o.a. bij het recreatieterrein De Hoorne
Parkeergelegenheid
Diverse parkeerterreinen (gratis)
Meer route-informatie vindt u op
Met uitzondering van het natuurterrein
Bron
  • IVN Consulentschap Noord-Holland