CloseDuinen bij Castricum - Trimbaanpad

Duinen bij Castricum - Trimbaanpad 


Kenschets
Een wandeling door bosrijk gebied. U kunt nog contouren en restanten van voormalige akkerlandjes herkennen.
Lengte
3.6 km
Natuur- of recreatiegebied
Regio
Markering
  • Ja
Beheerder
  • PWN
Type markering
De route is gemarkeerd door paaltjes met een groene driehoek
Beschrijving
De naam Geversduin is afgeleid van een eerdere eigenaar van dit duingebied, jonkheer Gevers. De familie Gevers heeft lange tijd een groot gedeelte van het Noordhollands Duinreservaat in eigendom gehad, voornamelijk voor de jacht. In 1934 zijn deze terreindelen overgedragen aan de provincie en in beheer gegeven bij PWN.

In de zeventiger jaren van de vorige eeuw kwam het trimmen in opkomst en is in dit gedeelte van het terrein een trimparcours aangelegd.

De wandeling is goed begaanbaar en gaat door licht geaccidenteerd terrein. Driekwart van de route voert u door het bos, het overige deel door open stukken. Tijdens deze wandeling komt u langs prachtige eiken die naar schatting al zo’n 150 jaar oud zijn. Maar ook mooie statige douglas- en sitkasparren, en bossen met grove- en Oostenrijkse dennen.

De open vlakke gedeeltes zijn voormalige akkers. Deze zijn in de loop van de vorige eeuw verlaten door tuinders. Heemskerk en Beverwijk stonden vroeger bekend om hun aardbeienteelt. Ook de prachtige meidoornhagen herinneren aan de geschiedenis van het tuindersgebied.

Meerdere, door tuinders verlaten akkers, zijn in het begin van de vorige eeuw beplant met eiken en dennen, met het oogpunt houtwinning. Door de geringe groei en de sterk gestegen arbeidskosten is hier later van afgeweken en zijn natuur en recreatie hier de belangrijkste beheerdoelen geworden.
Startpunt
Ingang Berkenbos, Beverwijkerstraatweg tussen Heemskerk en Castricum, bij Kennemer Duincamping Geversduin
Parkeergelegenheid
Bij startpunt route
Bron
  • PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland