Duinen bij Bergen - Meeuwenlekken

  • 5.7 KM
Beheerder
PWN
Startpunt
Bergen, ingang Uilenvangersweg, bij begin Zeeweg, nabij rotonde ‘De Franschman’, tegenover het standbeeld van Gorter

Toon aanrijroute

Parkeergelegenheid
Bij startpunt route
Type markering
De route is gemarkeerd door bruine routepaaltjes met het nummer 6
Kenschets
Door de bossen naar stuivende duinkoppen
Omschrijving
Als we in Nederland spreken over 'de blonde duinen' gaat dat over de duinen ten zuiden van Bergen aan Zee. Ongeveer bij Bergen verandert namelijk de samenstelling en ook de kleur van het duinzand. Ten zuiden van Bergen is het zand kalkrijk en blond van kleur. Aan de noordkant is het kalkarm en witgrijs. Het kalkgehalte van het zand laat zich ook duidelijk aflezen aan de begroeiing in het duin: minder kalk betekent vooral dat de bodem zuurder is. Op zo'n bodem kunnen zich heidevelden ontwikkelen. Ook is het duin hier minder uitbundig begroeid en minder groen. De grillige vorm van de eiken en hun geringe hoogte, verraden iets over hun strijd met de altijd aanwezige zeewind. In de loop der eeuwen vormden zich hier grote loopduinen, met aan de westzijde flauwe hellingen.
Ten zuiden van Bergen, waar het zand kalkrijker is, zijn die loopduinen vaak begroeid met duinroos, die de fraaie Latijnse naam 'rosa pimpinellifolia' draagt. De dennenbossen zijn allemaal aangeplant, vooral om verstuiving van de duinen tegen te gaan. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er ook nog zwarte dennen geplant, maar na protesten vanuit het 'kunstenaarsdorp' Bergen is die bosaanleg gestopt.

Landschappelijke afwisseling is op deze wandeling groot. U ziet open duinen met lage begroeiing, kale plekken, open en gesloten bossen met of zonder ondergroei. De overgangen van licht naar donker, van nat naar droog en van hoog naar laag zijn allemaal aanwezig. Iets links van de ingang staat het beeldje van de dichter Herman Gorter.

Tijdens deze wandeling zijn, behalve de dennenbossen, bomen en struiken te zien die hier van nature niet groeien. Die werden aangeplant om van het duin een meer parkachtig landschap te maken. Door de bomen heen zijn de hoge duinen rond Bergen aan Zee te zien. Het dalletje dat u doorsteekt is vochtig. Dit is duidelijk te zien aan weelderig gras, berken, kattenstaart, Koninginnekruid en munt. Deze vochtige plaats in een droge omgeving is in de zomer een aantrekkelijke plek voor dagvlinders, libellen en veel andere insecten. Op de open hellingen staan duinroos, leeuwenbekje, walstro, tijm en verwilderde rimpelrozen. Hier zijn ’s zomers mooie vlinders te zien. In de boszoom groeit, naast hei van het open duin, de eikvaren. Na een vochtig dalletje met eikenbegroeiing heeft de route iets van een Limburgse holle weg. Daarna gaat het pad over in een "spookbos", met fantastisch grillig gegroeide, oude eiken. Op de lange hellingen van de Meeuwenlekken groeit in voorjaar en zomer een vegetatie van allerlei lage bloeiende planten. Die hellingen zijn behalve kleurrijk en geurig, tevens een pleisterplaats voor vlinders, bijen en andere insecten.Tot de meest opvallende vlinders behoren twee vertegenwoordigers van de parelmoervlinders: de kleine en de duinparelmoervlinder.
Bron
PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland

Vond je dit een leuke route?

Beoordelingen

Jaap - maandag 26 december 2022

Mooie route en prachtige uitzichten over de duinen tijdens zonsondergang. Route markering in de beschrijving klopt niet. Paaltjes met gele driehoek volgen.

Roosje70 - zaterdag 21 november 2020

Leuke route door bos en duinen. Vaak zijn daar hooglanders en paarden, echt heel mooi.