Duinen bij Bergen - De Meertjes

  • 4.9 KM
Beheerder
PWN
Startpunt
Bergen, ingang Zwarteweg, hoek Breelaan en Duinweg

Toon aanrijroute

Parkeergelegenheid
Bij startpunt route (openbaar parkeerterrein)
Type markering
De route is gemarkeerd door paaltjes met een gele driehoek
Kenschets
Rijke natuur in een kalkarme omgeving
Omschrijving
Als we in Nederland spreken over 'de blonde duinen' gaat dat over de duinen ten zuiden van Bergen aan Zee. Ongeveer bij Bergen verandert namelijk de samenstelling en ook de kleur van het duinzand. Ten zuiden van Bergen is het zand kalkrijk en blond van kleur. Aan de noordkant is het kalkarm en witgrijs. Het kalkgehalte van het zand laat zich ook duidelijk aflezen aan de begroeiing in het duin: minder kalk betekent vooral dat de bodem zuurder is. Op zo'n bodem kunnen zich heidevelden ontwikkelen. Ook is het duin hier minder uitbundig begroeid en minder groen. De grillige vorm van de eiken en hun geringe hoogte, verraden iets over hun strijd met de altijd aanwezige zeewind. In de loop der eeuwen vormden zich hier grote loopduinen, met aan de westzijde flauwe hellingen.
Ten zuiden van Bergen, waar het zand kalkrijker is, zijn die loopduinen vaak begroeid met duinroos, die de fraaie Latijnse naam 'rosa pimpinellifolia' draagt. De dennenbossen zijn allemaal aangeplant, vooral om verstuiving van de duinen tegen te gaan. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er ook nog zwarte dennen geplant, maar na protesten vanuit het 'kunstenaarsdorp' Bergen is die bosaanleg gestopt.

U wandelt door wisselend landschap met gesloten bos en open hellingen. Let onderweg eens op de gedrongen eiken die hier groeien. Hun vorm is onstaan doordat ze vroeger in het open landschap en in de geselende wind stonden. De bodem is mosrijk, waarbij vooral het grijs-witte rendiermos opvalt. U passeert heidevelden met struik-, dop- en smaragdgroene kraaiheide. De ronde putdeksels zijn waarnemings- en meetputten van het waterleidingbedrijf PWN. De wirwar van in de bomen hangende kamperfoelie en de mossen die hier ook op bomen groeien, maken het tot een “oerbos”. U loopt tussen mooie en feeërieke meertjes door. Ook komt u na een stevige klim bij een uitzichtpunt. Het markante bouwwerk dat boven de bomen uitsteekt was het bekende BIO-vakantieoord en is nu een bezinningscentrum.
Bron
PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland

Vond je dit een leuke route?

Beoordelingen

Jan Kaldenbach - maandag 24 mei 2021

Prachtige wandeling! Vooral het stuk rond en langs de meertjes is heel mooi. Begin - langs het fietspad - is wat minder

Christel - donderdag 25 februari 2021

Zeer afwisselende route. Erg mooie wandeling.