Noord-Holland pad: De Waal – Den Helder

  • 16 KM
Startpunt
Deze etappe begint op oostpunt van Hogereind, in plantsoentje – bij rotonde en bushalte lijn 29 vanaf Veerhaven ‘t Horntje of De Cocksdorp.

Toon aanrijroute

Kenschets
Een slingerend traject over de zuidwestkant van het eiland richting Veerhaven ‘t Horntje met als uitsmijter in Den Helder nog een tochtje over de terreinen van het Marinemuseum en de v.m. Rijkswerf Willemsoord, op weg naar het station.
Omschrijving
Een slingerend traject over de zuidwestkant van het eiland richting Veerhaven ‘t Horntje. Eerst langs de oostflanken van de Hoge Berg, over hollewegen, schelpenpaadjes en weilandpaden omzoomd met opgestapelde graszoden, zgn. ‘tuĂ»nwallen’ in het Texels. Dan een doorsteek over een graspad door drassig vogel- en schapenland van Natuurmonumenten – tijdens broedseizoen moet u omlopen via het knusse dorpje Oudeschild. Na een bezoek aan het gerestaureerde fort De Schans (1575), dat eeuwenlang de schepenrijke Rede van Texel moest bewaken, gaat u de brede Waddendijk op. Weidse vergezichten. Tot slot een aantrekkelijk stuk over een kronkelende grasdijk: de smalle Texelerdijk. Waker uit de tijd dat de aangrenzende slibben en schorren nog niet bedijkt en drooggelegd waren (sinds 1848 Prins Hendrikpolder).

Na het herbouwde havensluisje van Den Hoorn en een karakteristieke schapenboet buigt u af af naar het zuiden. Om in een omtrekkende beweging naar de Mokbaai te lopen en over een grasdijk de Veerhaven te bereiken. Met als uitsmijter in Den Helder nog een tochtje over de terreinen van het Marinemuseum en de v.m. Rijkswerf Willemsoord, op weg naar het station.
Bron
IVN Consulentschap Noord-Holland

Vond je dit een leuke route?