Noord-Holland pad: Texel

  • 16 KM
Startpunt
Deze tiende etappe begint aan eind van Eierlandse Zeedijk, op asfaltwegje De Volharding bij strandpaal 33 (paviljoen) en bushalte Reddingboot van lijn 29.

Toon aanrijroute

Omschrijving
Vanaf de top van Texel voert deze halfdaagse etappe over de Eierlandse Zeedijk, een brede grasdijk met vergezichten over het Eierlandsegat, de Waddenzee en Vlieland. Bij De Cocksdorp duikt hij de Eierlandsepolder in, een 19e-eeuwse droogmakerij van kwelders en kreken. U loopt hier zigzaggend door een natuurreservaat van Staatsbosbeheer, over soms drassige weilandpaden en vroegere kreekbeddingen. Via een onverharde polderweg bereikt u het brede Eierlandse Kanaal waar u zich zelf met een touwtrekpontje moet overtrekken naar de Binnendijk.

Deze schapen- en overstapjesrijke grasdijk volgt u kilometers lang tot een huis dat heel toepasselijk ‘Eijerlandsend’ heet. Via een oude helmdijk daalt u af in het polderreservaat Waal en Burg van Natuurmonumenten – alleen buiten broedseizoen, anders volgt u een verhard alternatief. Over gras- en landwegen, langs een vogelkijkhut en een oude rietomzoomde zeekreek beland u op de middeleeuwse Burgerdijk. Om zo het hoger gelegen De Waal te bereiken, ooit een boeren- en vissersdorpje op het Oude Land van Texel.
Bron
IVN Consulentschap Noord-Holland

Vond je dit een leuke route?