Duinen bij Castricum - Rondje bosreservaat

  • 8.2 KM
Beheerder
PWN
Startpunt
- Ingang Johanna's Hof, langs de Zeeweg van Castricum naar Castricum aan Zee - Ingang Zanderij, achter station Castricum, langs de kaasfabriek, op de T-splitsing linksaf richting het duin

Toon aanrijroute

Parkeergelegenheid
Bij startpunten route
Type markering
De route is gemarkeerd door paaltjes met een groene driehoek
Kenschets
Een afwisselende wandeling tussen Hoep en Zanderij
Omschrijving
Het pad loopt langs een dennenbos. De dennen zijn van oorsprong geplant om als stuthout in de mijnen van Limburg te dienen. Dennenhout was daar geschikt voor, omdat het bij zware belasting kraakt voordat het breekt. Hierdoor werkte het als waarschuwing bij instortingsgevaar. De mijnen zijn in de jaren zeventig gesloten, en de dennen zijn inmiddels uitgegroeid tot forse bomen.

In de Limiet, een stuk open duin, grazen van oudsher schapen om het gebied open te houden.
De Oude Schulpweg bestaat al honderden jaren; via dit soort wegen werden schelpen vanaf het strand naar het dorp Castricum vervoerd. Daar werden de schelpen in schuiten geladen en naar kalkbranderijen vervoerd om er cement van te maken.
Ten noorden van de Schulpweg staan uitgestrekte percelen met eiken. Deze eiken zijn omstreeks 1830 aangeplant om er looizuur uit te winnen. Dit looizuur werd gebruikt om leer te looien. Tegenwoordig is dit gebruik verdwenen en worden de eiken niet meer omgehakt.

Er zijn verschillende verklaringen voor de naam Doodelaan. Deze Doodelaan was oorspronkelijk een doodlopende weg, verder geeft men als verklaring dat langs deze weg, in een begrafenisstoet, de doden naar de kerk gebracht werden. Verder zou het kunnen zijn dat er in de Slag bij Castricum (1799) veel gesneuvelden zijn geweest. Deze mensen werden begraven bij de Russenberg, vlakbij deze laan.

De naam ‘Kijk Uit’ is ontstaan als waarschuwing, want op deze plek komen zes wegen samen. Op een kaart uit 1763 wordt deze zessprong al aangegeven. De speelvelden zijn voormalige akkertjes, waar vroeger door de lokale bevolking groente werd geteeld.

Er is een meertje met een vogelkijkhut. Dit meertje werd vroeger gebruikt om slibhoudend water van de waterwinning op te vangen. Beheerder PWN heeft het meertje schoongemaakt en tegenwoordig broeden er doodaars.
Bron
PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland

Vond je dit een leuke route?

Beoordelingen

T. Hoogkamer - zondag 23 januari 2022

Prachtige route,goede markering

Martijn - zondag 18 juli 2021

Leuke route, er mist alleen een bordje op ongeveer 1 kilometer vanaf ingang Zanderij. Ga rechts op de splitsing dan volg je de juiste route.

Margareth Mulder - zondag 28 maart 2021

Super

Jolanda - donderdag 12 maart 2020

Dit was een superleuk en divers rondje, ondanks dat de bomen nog niet groen waren. Heerlijk rustig, jammer genoeg geen hooglanders tegengekomen, wel een buizerd, die net zijn prooi zat op te smikkelen.