Duinen bij Egmond - Duindoornroute

  • 17.2 KM
Beheerder
PWN
Startpunt
- Castricum, ingang Johanna's Hof, langs de Zeeweg van Castricum naar Castricum aan Zee - Bakkum-Noord, ingang Noorderstraat, aan de Herenweg tussen Bakkum-Noord en Egmond-Binnen, ten noorden van Jeugdherberg Koningsbosch - Egmond-Binnen, ingang Diederik aan de Herenweg tussen Bakkum en Egmond-Binnen - Egmond-Binnen, ingang Middenweg, ten westen van Egmond Binnen, voorbij restaurant Anno nu - Ingang De Bleek, tussen Egmond a/d Hoef en Egmond aan Zee vanaf de Nieuwe Egmonderstraatweg de Van Oldenborghweg in, na ongeveer 1 km aan de rechterkant

Toon aanrijroute

Parkeergelegenheid
Bij startpunten route
Type markering
De route is gemarkeerd door paaltjes met een zwarte driehoek
Kenschets
De langste route, door het hart van het Noordhollands Duinreservaat
Omschrijving
Deze lange wandeling laat alle bijzonderheden van het Noordhollands Duinreservaat zien. Bossen en open duinen, Schotse Hooglanders en Exmoorpony’s, u kunt dit allemaal tegenkomen onderweg. De naam geeft aan welke struiken u veelvuldig tegenkomt.
U kunt kiezen uit verschillende startpunten. Dit is een fikse wandeling, maar de variatie in landschappen is prachtig. Bij Castricum kunt u terecht in PWN-bezoekerscentrum De Hoep, of restaurant Johanna’s Hof voor versnaperingen, een drankje of een warme maaltijd. Bij Egmond-Binnen is het mogelijk om in restaurant Anno-Nu de lunch te gebruiken, een warme maaltijd te genieten of kort iets te drinken.
Het Koningsduin en het Koningsbosch bij Bakkum zijn vernoemd naar koning Willem I die in 1829 het gebied ter ontginning aankocht. Het Vennewater is een mooi kortgegraasd natuurgebiedje, met zeldzame planten. Zo heetten vroeger waterlopen door een veen. Dit gebied is tijdens het broedseizoen afgesloten. De Bleek ontleent zijn naam aan een (linnen-)blekerij die vroeger in dit gebied gevestigd was.
De Krim is een prachtig stuk van het gebied. Vroeger werkten hier helmplanters en andere arbeiders. Het is genoemd naar de Krimoorlog (midden 19e eeuw). Het gebied lag echter ook ver van de bewoning en bij wegen vandaan, en was een flink eind lopen, vandaar ook dat men het naar een ver oord in Rusland vernoemd heeft. De duinen in het westen vormen een prachtig landschap. Met wat fantasie kunt u zich voorstellen dat dit gebied er 5.000 jaar geleden ook zo bij lag, en dat de 'witte wieven', spookverschijningen, tijdens het stropen ongewenst hun aanwezigheid verraadden. Of dat de Noormannen aanmeren om de dorpelingen te beroven en het dorp te plunderen.
Het Doornvlak is oorspronkelijk genoemd naar de aanwezigheid van de vele duindoorns; dit gebied is tegenwoordig het resultaat van een natuurherstelproject. De voedselrijke bovenlaag is weggehaald. Dit leverde schraal zand op, waar bijzondere vegetatie kan groeien en voedselarme poelen met weinig planten waar bijzondere vogels in leven. Vaak kunt u hier ook Schotse Hooglanders op uw wandeling treffen. Zij zorgen ervoor dat het gebied niet te snel dichtgroeit, doordat ze struiken en grassen vegetatie opeten. De zeldzame planten blijven over en krijgen een kans om in het licht te groeien.
Bron
PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland

Vond je dit een leuke route?

Beoordelingen

Edith - woensdag 08 februari 2023

Mooie route, veel bankjes om even op te zitten, maar dat de mountainbikers op hetzelfde pad racen als waar jij loopt, dat vind ik een groot nadeel.Wij liepen met 3 personen met 6 honden keurig aangelijnd, maar iedere 2 minuten moet je aan de kant, want de mountainbikers wijken niet.Bij Johanna's Hof na afloop geluncht, dat is echt een aanrader.

Silvio Mesman - zaterdag 12 maart 2022

Super mooie tocht, genieten van de natuur en met horeca aan het begin, Johanna's hof en halverwege bij Egmond binnen, hoef je ook over de inwendige mens geen zorgen te hebben. Met de nodige PWN duinwandelingen in de benen, behoord deze zeker in de top drie!

Jeannette Piet-Jansse van Noordwijk - donderdag 06 mei 2021

Al een paar keer gelopen, in verschillende jaargetijden, maar het blijft een prachtige route. Het aangeven van een kleine afwijking van de route naar de horeca in Egmond binnen, de Westert, zou aan te bevelen zijn.

Frank - zaterdag 06 maart 2021

Vanaf Johanna’s Hof maak je een grote ronde door het mooiste deel van het Noordhollands Duinreservaat. De eerste helft is bosrijk: je wandelt over lanen met oude grove dennen en over kleine zandpaadjes door loofbossen. Deel twee voert je door weidse duinen met flink wat hoogteverschil en veel spiegelende meertjes. Foto’s en verslagje bekijken? Ga naar https://www.frankwandelt.nl/noord-holland/duindoornroute-rondwandeling-vanuit-castricum

B Griffith - zondag 19 april 2020

Prachtige wandeling van ruim 17 km - voldoende om een hele middag aan de wandel te zijn. Reken al snel 3.5 uur wandelen, tel daarbij U persoonlijke behoefte qua pauzetijd op. Diverse landschappen volgen elkaar op! Tip: neem een fotocamera mee, er zijn zoveel mooie bloemen en dieren te zien!

Ron Veltkamp - donderdag 16 april 2020

Prachtige route, heel afwisselend. Wel een flink wandeling, we hebben er 6 uur over gedaan inclusief in totaal 1,5 uur pauzes. Maak er een sport van om zoveel mogelijk meertjes te spotten; het zijn er veel.