Duinen bij Bergen - Heidepad

  • 11.9 KM
Beheerder
PWN
Startpunt
- Bergen aan Zee, ingang Verspyckweg, komende vanaf de Zeeweg rechtsaf de Elzenlaan, aan het eind rechtsaf - Bergen, ingang Zwarteweg, hoek Breelaan en Duinweg - Bergen, ingang Uilenvangersweg, bij begin Zeeweg, nabij rotonde ‘De Franschman’, tegenover het standbeeld van Gorter

Toon aanrijroute

Parkeergelegenheid
Bij startpunten route. Bij ingang Verspyckweg geldt het parkeertarief van de gemeente Bergen (betaald parkeren van 1 april tot 1 oktober).
Type markering
De route is gemarkeerd door paaltjes met een oranje driehoek
Kenschets
Langs bos en hei, door duin en del
Omschrijving
Afhankelijk van uw startpunt komt u verschillende landschappen tegen. U ziet heide, sprookjesachtig eikenbos en dennenbos. Dit is een wandeling van enkele uren, waarin u door gevarieerd landschap loopt. Het gebied bevindt zich op de grens met de Schoorlse Duinen, een deel van de wandeling loopt letterlijk op de grens. Als u goed oplet, ziet u het verschil in beheer met PWN: de bomen bij Staatsbosbeheer zijn van andere soorten dan in het Noordhollands Duinreservaat. U komt verder nog langs een aantal uitkijkduinen. Deze liggen op de route, u kunt gerust een kijkje nemen zonder te verdwalen.

U ziet veel heide op deze wandeling. Heide gedijt op kalkarme grond en komt daarom verder zuidelijk, richting Egmond, vrijwel niet meer voor. Het Bergerbos is in beheer bij waterleidingbedrijf PWN. Het is een mooi oud parkbos dat dicht tegen het dorp Bergen ligt. Het huidige Bergerbos staat als buitenplaats al aangegeven op een kaart uit 1662. Veel streeknamen hebben het woord “Rus” in zich. In 1799 vond de Slag bij Castricum plaats, waarbij veel Russen zijn omgekomen.

Sta ook eens stil bij de poelen. Als u deze beter bekijkt, ziet u dat het een eldorado is voor larven, insecten en een drenk- en wasplaats van vogels.
Bron
PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland

Vond je dit een leuke route?

Beoordelingen

Irma Ouwerkerk - zondag 12 maart 2023

Mooie route veel afwisseling, van heide bos duin.

Silvio Mesman - woensdag 18 januari 2023

Mooie tocht door de duinen, veel bos,vennen en heide. Voor de laatst genoemde moet het vooral im augusus en september helemaal top zijn om te wamdelen. De bepijling was overige s helemaal goed.

Silvio Mesman - woensdag 18 januari 2023

Mooie tocht door de duinen, veel bos,vennen en heide. Voor de laatst genoemde moet het vooral im augusus en september helemaal top zijn om te wamdelen. De bepijling was overige s helemaal goed.

Bart Haring - zondag 13 november 2022

vanuit de p-plaats bij de schaapskudee kom je na het afdalen van de stalen trap op een splitsing waar 2 oranje pijlen staat, een kleintje en een wat grotere. Je moet de kleine pijl hebben die je linksaf stuurt! @PWN zou wel lekker zijn om hier wat extra info bij te zetten, evt de tekst 12km op het kleine pijltje. verder prachtig.

Marianne - woensdag 04 augustus 2021

Prachtige wandeling. Jammer dat beginpunt niet duidelijk staat aangegeven bij Duinvermaak (pannekoeken). Wel 2 borden Welkom in het Bergerbos, maar geen oranje driehoek met richting naar beginpunt met afstanden bij Sportclub Chronos

Bob Kiès - woensdag 02 juni 2021

Een heel mooie route. Neem voldoende drinken en wat eten mee.

Arnoud - zaterdag 08 mei 2021

in de buurt van het PWN gebouw (na het verlaten van de Zwarteweg) sluit de kaart op deze site niet aan bij route aanduiding. Verder een prachtige en goed bewegwijzerde route