Duinen bij Bergen - Heidepad

  • 11.9 KM
Beheerder
PWN
Startpunt
- Bergen aan Zee, ingang Verspyckweg, komende vanaf de Zeeweg rechtsaf de Elzenlaan, aan het eind rechtsaf - Bergen, ingang Zwarteweg, hoek Breelaan en Duinweg - Bergen, ingang Uilenvangersweg, bij begin Zeeweg, nabij rotonde ‘De Franschman’, tegenover het standbeeld van Gorter

Toon aanrijroute

Parkeergelegenheid
Bij startpunten route. Bij ingang Verspyckweg geldt het parkeertarief van de gemeente Bergen (betaald parkeren van 1 april tot 1 oktober).
Type markering
De route is gemarkeerd door paaltjes met een oranje driehoek
Kenschets
Langs bos en hei, door duin en del
Omschrijving
Afhankelijk van uw startpunt komt u verschillende landschappen tegen. U ziet heide, sprookjesachtig eikenbos en dennenbos. Dit is een wandeling van enkele uren, waarin u door gevarieerd landschap loopt. Het gebied bevindt zich op de grens met de Schoorlse Duinen, een deel van de wandeling loopt letterlijk op de grens. Als u goed oplet, ziet u het verschil in beheer met PWN: de bomen bij Staatsbosbeheer zijn van andere soorten dan in het Noordhollands Duinreservaat. U komt verder nog langs een aantal uitkijkduinen. Deze liggen op de route, u kunt gerust een kijkje nemen zonder te verdwalen.

U ziet veel heide op deze wandeling. Heide gedijt op kalkarme grond en komt daarom verder zuidelijk, richting Egmond, vrijwel niet meer voor. Het Bergerbos is in beheer bij waterleidingbedrijf PWN. Het is een mooi oud parkbos dat dicht tegen het dorp Bergen ligt. Het huidige Bergerbos staat als buitenplaats al aangegeven op een kaart uit 1662. Veel streeknamen hebben het woord “Rus” in zich. In 1799 vond de Slag bij Castricum plaats, waarbij veel Russen zijn omgekomen.

Sta ook eens stil bij de poelen. Als u deze beter bekijkt, ziet u dat het een eldorado is voor larven, insecten en een drenk- en wasplaats van vogels.
Bron
PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland

Vond je dit een leuke route?