Kennemerduinen - Ingang Parnassia (groen)

  • 4 KM
Beheerder
PWN
Startpunt
Ingang Parnassia, vanaf de kop van de Zeeweg in Bloemendaal aan Zee rechtsaf 1,5 km naar het noorden. Bij het infopaneel.

Toon aanrijroute

Parkeergelegenheid
Bij startpunt route. Voor een overzicht van de parkeertarieven, ga naar www.pwn.nl.
Type markering
Houten paaltjes met groene markering
Kenschets
Via de Bruid van Haarlem en het Vogelmeer, langs de speelweide Hazenwei
Omschrijving
De route loopt vanaf ingang Parnassia langs de Bruid van Haarlem (een stuivend duin) en het Vogelmeer, en terug langs het uitzichtpunt de Hazenberg en het speelterrein de Hazenwei.

Bij de ingang van Parnassia staat een informatiebord met leuke wetenswaardigheden over het gebied. De route vertrekt hier en loopt via het fietspad door een begrazingshek met veeraster. Dit hek staat er om de dieren in het begrazingsgebied te houden. De duinen zijn op veel plaatsen dichtgegroeid met grassen en struiken, waardoor planten- en diersoorten van het open duinlandschap verdwijnen. Dit is voor een belangrijk deel veroorzaakt door de sterke achteruitgang van de konijnenstand in de laatste 20 jaar. Om een gevarieerder en meer oorspronkelijk duinbeeld te krijgen, hebben de beheerders Schotse Hooglanders (koeien), Koniks (paarden) en Shetland pony’s ingezet. Deze dieren eten de begroeiing op en trappen de bodem open. Hierdoor groeien er weer kleurige mossen, kruiden en bloemen. De koeien zien er imposant uit maar ze hebben een goed karakter. Voor alle vee in het gebied geldt het volgende: houd afstand (ongeveer 25 m), aai en voer ze niet. Langs deze route komt u de grazers misschien wel tegen. Verderop loopt u over een smal wandelpaadje. Als u het pad volgt komt u langs het Vogelmeer; een prachtig duinmeer waar je veel soorten vogels kunt bekijken. In de winter kun je hier onder andere de wintertaling, smient, kuifeend en de tafeleend bekijken. En in de zomer zie je misschien wel futen met jongen, een zilverreiger of een ijsvogeltje. Iets uit de route staat een observatiehut waar u altijd een kijkje kunt nemen. Als u het pad verder volgt komt u op de Hazenberg. Hier kunt u genieten van het prachtige uitzicht over de Bruid van Haarlem. Dit grote stuk duin is in 2003 afgeplagd en afgegraven zodat het zand door de wind weer gaat stuiven. Het hoopt zich een stukje verder weer op en vormt een groot stuifduin. Afhankelijk van de neerslag en de wind "loopt" dit duin zo’n vijf meter per jaar in de richting van de overheersende zuidwestenwind. In het vochtige gebied achter het stuifduin ontstaat een vochtige duinvallei met onder andere parnassia, duizendguldenkruid, knopbies en slanke gentiaan. Op het stuifduin heerst een soort woestijnklimaat: heel droog, heet in de zomer en ’s winters erg koud. Daar kunnen slechts weinig planten- en dierensoorten tegen. Het duinviooltje en muurpeper groeien er wel, en voor zandhagedissen zijn de zanderige plekken heel geschikt om hun eieren te leggen.
De Bruid is vernoemd naar het wilgenroosje. Dit plantje kwam vroeger veel voor op deze duinhelling. Als het is uitgebloeid, vormt het een witte pluim. De zee van witte pluimpjes op de helling deed denken aan een bruidssluier, vandaar de naam.
De Bruid van Haarlem is een z.g. aardkundig monument: een belangrijk, waardevol landschappelijk element met een beschermde status.
Via het laarzenpad - dat gemarkeerd is met witte paaltjes - kunt u een stukje over de Bruid van Haarlem lopen. Bij hoge waterstand is deze weg afgesloten en moet u omlopen via het fietspad. Daarna volgt u het pad langs het parkeerterrein naar de ingang Parnassia.
Bron
PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland

Vond je dit een leuke route?

Beoordelingen

Ineke Koek - vrijdag 02 april 2021

Wij vonden het een mooie route tussen al het natuurlijk schoon! ??