Westerheide (archeologisch en geologisch).

  • 5 KM
Beheerder
Goois Natuurreservaat
Startpunt
Het startpunt ligt aan de Erfgooierstraat te Hilversum, tegenover de Graaf Wichmanstraat.

Toon aanrijroute

Type markering
Route gemarkeerd door genummerde palen met gele pijl.
Kenschets
Gelegen tussen Hilversum en Laren. Voert over heide, langs bosranden, banscheidingen en 4000 jaar oude grafheuvels.
Folder, boekjes
Goylant te voet, 13 wandelingen door het Goois Natuurreservaat. Te bestellen voor Euro 7,90 ( 6,90 voor GNR-begunstigers) bij het Goois Natuurreservaat.
Tevens verkrijgbaar bij de regionale VVV en ANWB te Hilversum.
Omschrijving
De bodem hier is als een archief van 8.000 jaar bewoningsgeschiedenis. In de loop der jaren zijn dan ook veel archeologische vondsten gedaan. Deze zijn te bezichtigen in het Goois Museum te Hilversum.Direct aan de Erfgooiersstraat liggen twee grafheuvels. Een bronzen plaquette geeft er informatie over. Op de heide staat u midden in een urnenveld. Heel wat as van overledenen is hier in de bodem verdwenen. Verderop is een akker te zien op de Aardjesberg.

Naast de akker staat een grove den op een walletje dat achter u doorloopt. Dit is een deel van de twee kilometer lange banscheiding uit 1428. Deze oorspronkelijk dubbele wal markeerde de grens tussen rechtsgebieden (bannen) van Hilversum en Laren. Herders en hun vee uit de twee dorpen bleven zo op hun eigen terrein. Weer verder, links naast het pad, grafheuvels van 2.800 tot 4.500 jaar oud. Waarschijnlijk werden alleen belangrijke personen zo begraven.

Bron
Goois Natuurreservaat

Vond je dit een leuke route?