Spanderswoud en Kamphoeve

  • 5 KM
Beheerder
Goois Natuurreservaat
Startpunt
Het startpunt is op de parkeerplaats bij kampeerterrein De Fransche Kamp, te bereiken via de Franse Kampweg te Bussum.

Toon aanrijroute

Parkeergelegenheid
Er is parkeergelegenheid aanwezig.
Kenschets
Gelegen tussen Bussum en Hilversum. Voert door een afwisselend bosgebied. Is te koppelen aan route 5.
Folder, boekjes
Goylant te voet, 13 wandelingen door het Goois Natuurreservaat. Te bestellen voor Euro 7,90 ( 6,90 voor GNR-begunstigers) bij het Goois Natuurreservaat.
Tevens verkrijgbaar bij de regionale VVV en ANWB te Hilversum.
Omschrijving
De Fransche Kamp dankt zijn naam aan de circa vierduizend Franse soldaten die hier gelegerd lagen tijdens de belegering van Naarden in 1672. Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw wordt het oude landgoedbos - op de heide aangelegd als deel van de ’s-Gravelandse landgoederen - omgevormd tot natuurbos.

Het Spanderswoud is een van de eerste bossen in Nederland waar dat op grote schaal plaatsvond. Inmiddels heeft het bos een gevarieerde structuur en als gevolg daarvan ook een grotere rijkdom aan planten- en diersoorten. In dichtbeplante naaldbossen is geen ondergroei en dus ook nauwelijks dekking voor dieren.

Door open plekken te maken en te dunnen, komt er meer licht op de bosbodem wat de opslag van jonge bomen en de ontwikkeling van een kruidenvegetatie stimuleert. Er ontstaat dan een natuurlijker bos, met meerdere soorten bomen, bomen van verschillende leeftijden en met kruiden en struiken.

De verwijderde bomen kunnen zijn afgezaagd, met wortel en al aan de kant zijn gelegd of alleen omgetrokken waardoor ze groene takken houden. Wat misschien oogt als een ravage is te vergelijken met windworp door een zware storm, wat een natuurlijke manier van bosverjonging vormt. Op die plekken ontwikkelt zich een loofbos met soorten als lijsterbes, berk, eik en beuk.

Bron
Goois Natuurreservaat

Vond je dit een leuke route?