Naarder Eng (Gooimeerkust)

  • 5 KM
Beheerder
Goois Natuurreservaat
Startpunt
Startpunt op parkeerterrein Nimmerdor, te bereiken via achtereenvolgens Naarderstraat en Driftweg te Huizen en dan Fazantlaan.

Toon aanrijroute

Parkeergelegenheid
Er is parkeergelegenheid aanwezig.
Type markering
Route gemarkeerd door genummerde palen met rode pijl.
Kenschets
Een wandeling door een oud akkergebied met eikenspaartelgenbossen en naaldbossen. Gelegen aan de Gooimeerkust waar ooit Oud Naarden lag tussen Huizen en de huidige vesting Naarden. Verschillende hoogtepunten als de Eukenberg en de Aalberg. De laatste met een fraai zicht op het Gooimeer.
Folder, boekjes
Goylant te voet, 13 wandelingen door het Goois Natuurreservaat. Te bestellen voor Euro 7,90 ( 6,90 voor GNR-begunstigers) bij het Goois Natuurreservaat.
Tevens verkrijgbaar bij de regionale VVV en ANWB te Hilversum.
Omschrijving
Op verschillende plekken liggen eikenhakhoutpercelen. Van oudsher werden de eiken hier elke zes à tien jaar afgezet, waarna de stobbe weer uitliep. Dit bosgebruik leverde niet alleen (brand)hout op maar ook eikenschors (‘eek’), dat gebruikt werd voor het looien van leer. De uitgespaarde uitlopers (telgen) van de laatste kapronde zijn uitgegroeid tot een zogeheten eikenspaartelgenbos. Op de akkerpercelen die door het Goois Natuurreservaat worden gebruikt staan vooral traditionele gewassen, zoals rogge, haver en boekweit. Vlasleeuwenbek, hennepnetel, korenbloem en klaproos groeien er tussen.
Bron
Goois Natuurreservaat

Vond je dit een leuke route?

Beoordelingen

Ernst-Jan Zevering - zondag 11 augustus 2019

Route is goed aangegeven en goed begaanbaar. Route gaat grotendeels door het bos, beschut tegen de zon.