Gouwzeeroute

  • 30 KM
Beheerder
Landschap Waterland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
Startpunt
De route begint en eindigt even ten oosten van Purmerend. Vanaf station Purmerend is het ongeveer 1 km fietsen naar het beginpunt. U kunt de route natuurlijk ook op een andere plaats beginnen.

Toon aanrijroute

Type markering
De Gouwzeeroute kunt fietsen aan de hand van het Fietsknooppuntennetwerk van Laag Holland. Daarvoor volgt u de knooppunten: station Purmerend-26-28-94-95-97-98-99-56-3-5-23-31-30-26-station. Via Marken en bootverbinding Volendam*: 99-51-52-53-54-55-56-3-5-23-31-30-26-station. * van eind maart t/m oktober: wwww.markenexpress.nl. Voor informatie over de vaartijden van de pontveren zie: www.voetveren.nl.
Kenschets
Langs de wuivende rietkragen geflankeerde ringvaart rondom de droogmakerij de Purmer, door oude historische stadjes aan de voormalige Zuiderzee en met de boot over de vogelrijke Gouwzee naar het eiland Marken, met zijn houten huizen op werven.
Omschrijving

De Gouwzeeroute is een afwisselende fietstocht langs de randen van droogmakerij De Purmer en langs de Gouwzee. Vanaf de hoge ring- en zeedijken heeft u een prachtig zicht over de uitgestrekte polder De Purmer, het omringende oudere land en de spiegelende Gouwzee. Onderweg fietst u langs een voormalige trambaan, oude gemalen en door oorspronkelijke dorpen en stadjes die ooit aan de Zuiderzee lagen, zoals Edam, Volendam, Monnickendam en het voormalige eiland Marken.

Bron
Recreatie Noord-Holland

Vond je dit een leuke route?