Duinen bij Bakkum - Weid van Brasser

  • 6.9 KM
Beheerder
PWN
Startpunt
Ingang Noorderstraat, aan de Herenweg tussen Bakkum-Noord en Egmond-Binnen, ten noorden van Jeugdherberg Koningsbosch

Toon aanrijroute

Parkeergelegenheid
Bij startpunt route
Type markering
De route is gemarkeerd door paaltjes met een rode driehoek
Kenschets
Door duingebied waar de landbouw het niet gered heeft
Omschrijving
Met de aankoop van landgoed Bakkum werd kort na 1900 de basis gelegd voor het Noordhollands Duinreservaat. De provincie Noord-Holland kocht dit 1100 hectare grote terrein van de prinses Zu Wied, omdat men besloten had er een ziekenhuis voor geesteszieken te stichten. Daarvoor was echter slechts 80 hectare nodig. Zo werd provinciaal landgoed Bakkum de kern van waaruit in de loop van een eeuw het Noordhollands Duinreservaat is ontstaan. Het terreingedeelte ten noorden van de Zeeweg heeft nog steeds een landgoedkarakter met veel rechte lanen. Hier zijn ook de oudste grove dennen (1860) van het duinreservaat te zien. In de tijd van Koning Willem I heeft men in deze omgeving geprobeerd het 'onnutte' duingebied te ontginnen. Om het gebied te ontwateren is toen de Diepe Sloot gegraven die het overtollige water moest afvoeren naar de polder. Deze vroege landbouwontginningen zijn nog steeds bepalend voor het duinterrein bij Castricum. De open vlakke velden die rondom de Brabantse Landbouw en de boerderij Berwout liggen, zijn voormalige akkers. De oude dennen op het landgoed Bakkum zijn de overblijfselen van de eerste pogingen het duingebied te bebossen. Camping Bakkum ligt midden in dit gebiedsdeel waardoor dit duingebied het meest bekend is in Amsterdam en omgeving.

Op deze wandeling zijn veel ontwateringssloten te zien. De omgeving is van oudsher vochtig wat nog eens wordt bewezen door de hoge essenbomen. Het vermoeden bestaat dat juist vanwege dat water hier ooit een ontginningsboerderij is gesticht. Het bos bestaat uit hoge eiken en veel esdoorn. Onderweg is veel dood hout te zien. Dat hoort ook zo in een natuurlijke bos. Ooit stond hier een schaapsherderswoning; er is in dit gebied vrij lang schapenhouderij geweest.

In de bosvakken staan nogal wat grove dennen, de rest is overwegend loofbos. Hier is nog duidelijk herkenbaar dat het bos op het duin is geplant. Het pad slingert romantisch tussen ruisende dennen door. Krom gewaaide grove dennen geven aan hoe het hier spookte toen het omringende bos nog ontbrak. Om bospark aan te leggen was het nodig om het behoorlijke natte duin te ontwateren. U ziet een boerderij waarin bezinningscentrum “Jan 17” gevestigd is. De moestuin, waar biologisch geteeld wordt, hoort bij dit centrum.

Een aantal kleine bomen of grote struiken staat in mei prachtig in bloei, zoals de vlier, de vogelkers en de meidoorn. Zoals de naam al aangeeft, is de meidoorn “gewapend” met stevige stekels of doorns. In augustus beginnen de vruchten van deze boom te kleuren, van fris tomatenrood tot diep purperrood. Er zijn niet veel liefhebbers van zijn vruchten, daarvoor is de schil te hard. In de barre winter, wanneer de schillen al beginnen te rotten, willen lijsters er nog wel eens van eten. Vandaar dat steenvruchten van deze boom zo lang het duin kleuren. De boom heeft echter veel geneeskrachtige eigenschappen.
Bron
PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland

Vond je dit een leuke route?

Beoordelingen

Björn Swensson - vrijdag 30 juni 2023

Een mooie wandelroute waar men onderweg getrakteerd wordt op flora en fauna in een geweldige omgeving.

Geja Seeboldt - zondag 02 januari 2021

Leuke afwisselende route, duidelijk aangegeven