Naarder eng

Oppervlakte
70 ha
Beheerder
Goois Natuurreservaat
Kenschets
De Naarder Eng met Gooimeerkust vormt met zijn afwisseling aan akkers, bossen en doorkijkjes een fraai decor. De uitzichtpunten Aalberg en Eukenberg versterken dit.
Omschrijving
Eng is een Gooise naam voor bouwland. De Naarder Eng is de best bewaarde eng van het Gooi. Bijzonder is hier dat tussen de nog steeds in gebruik zijnde akkers, restanten liggen van eikenhakhoutbos. Vroeger werd dit eikenhakhout geteeld voor looizuur (leerlooierijen), brandhout (visrokerijen) en boerengeriefhout. Geriefhout is zowel een nieuwe steel voor het gereedschap van de boer als afrasteringspaaltjes rond de weilanden en slieten (dunne stammen) voor de daken van gebouwen.
Samen met de oude houtwallen, het aangeplante naaldhout uit de jaren vijftig en de steile Gooimeerkust met prachtige rietkragen, vormt dit gebied een prettig en afwisselend stukje Gooi met een rijke flora en fauna. Aan de kust leven verschillende soorten watervogels. In de winter nemen ze in aantal spectaculair toe. Kleine zwanen, te herkennen aan hun gele snavel, overwinteren bijvoorbeeld graag op het Gooimeer.

De door mensen opgeworpen heuvels "Eukenberg", een verbastering van het vroegere "Kerkenberg", en de "Aalberg" zijn prachtige uitzichtpunten. De noordzijde van de "Aalberg" bestaat uit een klifkust. Dat wil zeggen dat hier de zee in het verleden een deel van een stuwwal heeft weggeslagen.
Ingangen
Meerdere ingangen
Toegangsvoorwaarden
Vrij toegankelijk volgens ter plekke geldende voorwaarden.
Parkeergelegenheid
Ja, gratis
Info seizoensgebonden
Het gebied is niet seizoensgebonden
Toegankelijkheid honden
Honden toegestaan
Boeken en folders
"Goylant te voet"
Een wandelgids waarin 13 wandelingen door de gebieden van het Goois Natuurreservaat aan de hand van genummerde routepaaltjes en kaarten, uitvoerig zijn voorzien van wetenswaardigheden.
Voor 7,90 Euro verkrijgbaar bij het Goois Natuurreservaat.

"Goylant per fiets"
Een gids waarin een noord- en zuidroute door het Gooi, elk ongeveer 30 km, uitvoerig wordt beschreven. De gedetailleerde kaarten, de fraaie foto's en de vele wetenswaardigheden geven een schat aan informatie over deze streek.
Voor 10,00 Euro verkrijgbaar bij het Goois Natuurreservaat.

Bron
Goois Natuurreservaat