CloseEilandspolder

Eilandspolder


Kenschets
Oer-Hollands Landschap met water en veenweiden temidden van oude stadjes.
Beheerder
  • Landschap Noord-Holland
Regio
Oppervlakte
348 ha
Omschrijving

Wie een buitenlander wil imponeren met Noord-Holland, kan hem of haar het best de Eilandspolder laten zien. Dit door mensen gemaakte landschap is pure historie die terug gaat tot de 13de eeuw en waar een boeiend verhaal bij te vertellen is. Wat er nu uitziet als een bijna in zijn eigen sloten verdronken land was vroeger een eiland tussen de Schermer en de Beemster, toen nog grote meren, ontstaan door het oprukkende water van de Zuiderzee. Dit is het land van de legendarische waterbouwkundige en architect Leeghwater. Het hoogteverschil tussen de Eilandspolder en de omringende droogmakerijen is spectaculair goed te zien op de Schermerdijk, vlak bij molen De Havik. De Randstad is ver weg als je in kano of roeiboot over de sloten en plassen peddelt, terwijl de tureluurs je vanaf de oever waarschuwend toeroepen. Langs de ondiepe sloten groeit het trilveen aan, dat het thuis is van een delicate flora van varens en orchideeën. In lente en zomer is het hier gruttoland bij uitstek, in de winter komen hier de smienten en plevieren. Door gericht beheer gaan de aantallen weidevogels de laatste jaren weer vooruit. Op veel plekken kunt u daarom genieten van grutto's, kieviten, scholeksters en allerlei eendensoorten. In de winter verblijven er veel smienten en andere watervogels in het gebied. Eerbiedwaardig oud zijn de dorpen Grootschermer, Noordeinde, Graft en De Rijp, waar ooit walvisvaarders hebben aangemeerd. De oude raadhuisjes, ontwerpen van Leeghwater, zijn stuk voor stuk juweeltjes van Hollandse bouwkunst.

Ligging
De westelijke Eilandspolder ligt tussen Alkmaar en Purmerend, om precies te zijn tussen Graft en Driehuizen en wordt beheerd door Landschap Noord-Holland. Staatsbosbeheer is de beheerder van de oostelijke Eilandspolder.
Ingangen

In Driehuizen (Café De Vriendschap) en in Noordeinde kunt u roeiboten of kano's huren.

Toegangsvoorwaarden
Het gebied is over de weg en over het water vrij toegankelijk. In het zuiden van het gebied ligt het Kerkemeertje met een vogelkijkscherm. Daar is ook het Uilenbosje waar u een wandelingetje kan maken over een laarzenpad. Hier maakt u kans op de ransuil (foto).
Info seizoensgebonden
Het gebied is niet seizoensgebonden.
Toegankelijkheid honden
Honden zijn niet toegestaan.
Boeken en folders

De Eilandspoldergids is verkrijgbaar via de site

Bron
  • Landschap Noord-Holland