CloseMuseummolen Schermerhorn

Museummolen Schermerhorn


Regio
Bezoekadres
Noordervaart 2
1636 VL Schermerhorn
Telefoon
072-5021519
Fax
072-725021580
E-mail
Info@museummolen.nl
Website
Museummolen Schermerhorn
Toegangskosten
Volwassenen €4 p.p. kinderen 4–12 jaar €2 p.p. groepen vanaf 15 personen €3 p.p. museumkaart geldig.
Algemene informatie
De Museummolen is één van de elf overgebleven molens van het voormalig molencomplex van de Schermerpolder in een nog vrijwel onaangetast open polderlandschap in het centrale gedeelte van Noord Holland.

De Museummolen is van onder tot boven te bezichtigen, waarbij de werking van de molen visueel goed is te volgen. Ook de sfeer rond het wonen, werken en leven in/met poldermolens is hier op uitstekende wijze tentoongesteld. Bewonder deze techniek van onze waterbeheersing en de ontwikkeling van de grote droogmakerijen uit de Gouden Eeuw.
Openingstijden
28 maart tot 1 september - dagelijks vanaf 10:00 tot 18:00 uur.
1 september tot november - dagelijks vanaf 10:00 tot 17:00 uur.
1 november tot 1 maart - gesloten
Hele maand maart - alleen op zondag vanaf 12:00 tot 17:00 uur.
Bereikbaarheid openbaar vervoer
Bus Alkmaar – Purmerend.
Bereikbaarheid eigen vervoer
De Museummolen ligt aan de Noordervaart tussen Alkmaar en Hoorn /Purmerend, aan de parallelweg van de Provinciale weg N243. Gratis parkeren bij de molen.
Toegankelijkheid voor mindervalide personen
Nee.
Activiteiten
Er zijn verschillende activiteiten/ evenementen:
• Schermer maaldag: In samenwerking met de Stichting Schermer Molens organiseert de Museummolen ieder jaar op de eerste zondag van september de Schermer maaldag. Alle 15 molens van Stichting Schermer Molens zijn op deze dag draaiend te zien. Bij de Museummolen en bij de korenmolen “de Otter” te Oterleek worden activiteiten georganiseerd.

• Leeghwaterdagen: In samenwerking met diverse ondernemers in en rond de Schermer worden op de eerste zondagen van de maanden april t/m september de “Leeghwaterdagen” georganiseerd.
Arrangementen
• Poldermolen en groenteveiling - vanaf 20 personen. 's Ochtends wordt een bezoek gebracht aan de Museummolen te Schermerhorn en ’s middags volgt een volledig verzorgde middag inclusief lunch bij Museum BroekerVeiling. Als afsluiting volgen twee consumpties en een warm hapje.

• Ducktrail - Ducktrail verzorgt bedrijfsuitjes met Lelijke Eenden. Langs smalle vaarten en dijken verkent u de Zaanstreek, Schermer en Beemster. Samenwerking en improvisatievermogen zijn de speerpunten van de dag, naast plezier maken en het volbrengen van leuke klassementsproeven onderweg.

• Maria-Lijntje - een vaararrangement met het historische beurtschip de "Maria-Lijntje" vanuit De Rijp. Een heerlijk dagje uit, dat vaarplezier en geschiedenis combineert.

Kijk op www.museummolen.nl voor meer informatie.
Opmerkingen
In de periode tussen 1 november en 1 maart is het mogelijk voor groepen om de molen te bezoeken tegen een nader te bepalen tarief.