CloseBezoekerscentrum De Poelboerderij

Bezoekerscentrum De Poelboerderij


Natuur- of recreatiegebied
Regio
Bezoekadres
Veerdijk 106
1531 MB Wormer
Telefoon
075-6219100
E-mail
bezoekerscentrum@poelboerderij.nl
Website
De Poelboerderij
Toegangskosten
Gratis.
Algemene informatie
De Poelboerderij verzorgt verschillende op de natuur gerichte activiteiten op drie locaties: het Wormer- en Jisperveld, het Bezoekerscentrum en het Veenweidepark De Trickel. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de grootste eigenaar van het veld, Natuurmonumenten en in toenemende mate met de boeren in het veld.

Het Bezoekerscentrum vormt het kloppend hart van De Poelboerderij. Vanuit hier verzorgt een deel van een team van 130 vrijwilligers en een betaalde medewerker excursies, voorlichting, (jeugd)educatie voor scholen en helpt met het beheer van het veld en het veenweidepark. Ook de organisatie achter de schermen wordt bijna helemaal door vrijwilligers gedaan.
Openingstijden
Van maart t/m oktober - dagelijks van 9:30 tot 16:00 uur.
Van november t/m februari - zondagmiddag van 12:30 tot 16:00 uur.
Bereikbaarheid openbaar vervoer
Trein en bus: het dichtstbijzijnde NS-station is Wormerveer en vanaf hier is De Poelboerderij te bereiken met de buurtbus richting Oost-Knollendam. U stapt op verzoek uit op de Veerdijk voor de scheepswerf Bijdam. Via het erf van deze werf loopt u over een onverhard pad naar De Poelboerderij.

Let op! De dienstregeling van de buurtbus is beperkt. Vertrek vanaf NS-station Wormerveer op werk- en zaterdagen om 09:35, 11:35, 15:35 en 17:35 uur. Op zon- en feestdagen is er geen dienst.
Bereikbaarheid eigen vervoer
Vanuit Amsterdam; A8 richting Alkmaar volgen, daarna de borden richting Wormer aanhouden. U gaat bij de afslag Oost-Knollendam rechtsaf. Na de Prins Clausbrug over de Zaan, slaat u direct linksaf richting Oost-Knollendam. Op ongeveer 20 meter vr de T-splitsing gaat u rechtsaf het parkeerterrein op. Aan het eind van de parkeerplaats loopt een pad door het weiland naar De Poelboerderij. Aan het eind van dit pad rechts.

Vanuit de kop van Noord-Holland; volg de A7 richting Purmerend en neem de afslag Purmerend Noord. Volg de N244 richting De Rijp. Voorbij West-Graftdijk gaat u linksaf de N246 op richting Wormer. U gaat linksaf bij de afslag Oostknollendam. Na de Prins Clausbrug over de Zaan, slaat u direct linksaf richting Oost-Knollendam. Op ongeveer 20 meter vr de T-splitsing gaat u rechtsaf het parkeerterrein op. Aan het eind van de parkeerplaats loopt een pad door het weiland naar De Poelboerderij. Aan het eind van dit pad rechts.
Toegankelijkheid voor mindervalide personen
Ja.
Tentoonstelling
Het planten-, vogel- en dierenleven van een veenweidegebied, in het bijzonder het Wormer- en Jisperveld. Er zijn veel kinderspelen, illustraties, vogeleieren, folders en natuurplaten.

Amateurkunstenaars, vogel- en natuurfotografen wisselen elkaar
regelmatig af.
Activiteiten
Er worden verschillende activiteiten georganiseerd:
Reguliere vaarexcursies met gids van 2 uur met een elektrische fluisterboot of een open koeienpraam (boerenplat). Deze excursie kan ook door groepen of scholen gedaan worden.
Priv-excursies met een besloten gezelschap en gids door het Wormer- en Jisperveld.
Wandeling onder leiding van een gids door de Schaalsmeerpolder.
Kinder activiteiten
De Poelboerderij organiseert onderstaande kinderactiviteiten:
Jeugdnatuurclub op woensdagmiddag voor diverse leeftijden.
Natuureducatie voor basisscholen (braakballen pluizen,
bodemonderzoekjes, vogelherkenningstochten etc.).
Kinderverjaardagsfeestjes.
Opmerkingen
Rond de Poelboerderij ligt een jong natuurpark 'De Trickel' van 12
hectare, waarin diverse ontwikkelingsstadia van verlanding en specifieke veenterreintjes te zien zijn. In het park kan vrij gewandeld worden. Er is een vogelkijkhut en diverse bruggetjes en rustplaatsen aanwezig.

De Poelboerderij heeft ook een actieve ploeg natuurwerkers, die wekelijks het veld ingaan voor natuurwerk (rooien, harken, afvoeren).