Tentoonstelling: De Kennemerduinen in bezettingstijd

  Natuur- of recreatiegebied
  Nationaal Park Zuid-Kennemerland / De Kennemerduinen
  Website
  Link
  Beschrijving

  In bezoekerscentrum De Kennemerduinen in Overveen is onlangs een interactieve expositie geopend over de duinen in oorlogstijd. Hierin komen die dramatische jaren weer even tot leven.

  Voor wie goed kijkt zijn in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland de sporen van de Tweede Wereldoorlog nog overal zichtbaar. Niet alleen in de gedenktekens of restanten van bunkers en tankmuren, ook is de strijd nog steeds voelbaar in subtiele landschappelijke veranderingen. Bomkratermeertjes bijvoorbeeld, of een vreemd afgevlakte duintop die de aanwezigheid van een bunker eronder verraadt. Maar wat er tijdens die veelbewogen oorlogsjaren nou allemaal precies is gebeurd met en in de duinen, die verhalen zijn uit het zicht verdwenen.

  Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Reden dus om in de oorlogsgeschiedenis van de Kennemerduinen te duiken en de vergeten verhalen opnieuw te vertellen. Dat doen we aan de hand van vijf thema’s met daarbij behorende (fictieve) personages. Zo komen er een Duitse soldaat, een Nederlandse journalist en een begrafenisondernemer uit Haarlem aan het woord. Aan de hand van audioverhalen delen zij hun ervaringen en impressie’s met de bezoeker. Ze vertellen over de duinen als Sperrgebiet waar omwonenden niet meer mochten komen, en als plek waar verzetsstrijders in het diepste geheim werden gefusilleerd en begraven. En natuurlijk gaat het over de duinen als het toneel voor de bouw van Hitler’s roemruchte Atlantikwall, en de impact die dit megalomane project had en nog steeds heeft op de natuur in het duingebied.

  De tentoonstelling is een initiatief van PWN in samenwerking met Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

  Openingstijden
  Bezoekerscentrum De Kennemerduinen is maandag t/m zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties van regio Noord ook op maandag geopend. In het bezoekerscentrum zijn veiligheidsmaatregelen getroffen in verband met het coronavirus. Voor meer informatie kijk op https://www.np-zuidkennemerland.nl/

   

   

  Locatie/startpunt
  Bezoekerscentrum De Kennemerduinen, langs de Zeeweg van Overveen naar Bloemendaal aan Zee (ingang Koevlak, betaald parkeren).
  Kosten
  Voor kinderen en volwassenen gratis.
  Aanmeldinformatie

  Reserveren is niet nodig.

  Start datum Eind datum Start tijd Eind tijd Dagen
  Bron
  PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland