CloseTOP Schermermolens

TOP Schermermolens


Locatie TOP
P langs de Noordervaart, bij de museummolens
Schermerhorn
Regio
Beschrijving omgeving

Schermer; nieuw land

Vanaf de Schermer Molens kijk je uit over de laatste grote droogmakerij uit de Gouden Eeuw. Voor 1635 was De Schermer een groot meer dat in directe verbinding stond met de Zuiderzee. Je voeten staan op de bodem van dat drooggemalen meer.

De Schermer is een unieke droogmakerij. Voor de drooglegging werden niet alleen langs de rand molens geplaatst, maar ook in de droogmakerij. Deze poldermolens brachten het water omhoog naar het tussenpeil in de binnenboezem, voordat molens aan de rand het water in het boezemwater rond de polder brachten. Dit systeem functioneerde zo goed, dat pas in de 20e eeuw is overgegaan op ontwatering door gemalen. Veel Schermer molens zijn bewaard gebleven en als rijksmonument aangewezen.

 

Eilandspolder; oud land

Het oude land, de Eilandspolder, ligt ten oosten van De Schermer.

 

Leeghwater

Het landschap van droogmakerijen en veenweiden is ook bekend onder de naam “Land van Leeghwater”. De streek heeft deze naam te danken aan Jan Adriaanszoon Leeghwater (1575- 1650), een beroemde waterbouwkundige uit de Gouden Eeuw. Hij verwierf zijn plaats in de vaderlandse geschiedenis als geniaal molenbouwer en ingenieur bij de inpolderingen van onder meer De Heerhugowaard, De Beemster en De Schermer.

Aanwezige routes

Welke routes kan ik fietsen?

 

Je kunt deze en andere routes fietsen aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk. Het dichtstbijzijnde knooppunt is 27. Knooppunt 27 maakt ook onderdeel uit van de Boerenlandroute (LF 15), de Lange-afstand-Fietsroute van Alkmaar naar Enschede.

Welke routes kan ik wandelen?

  • Haring en Henneproute (12 en 19 km)
  • De (Schemer) Molenroute (10 en 19,3 km) van de Wandelkaart Land van Leeghwater gaat door en langs de Schermer, Schermerhorn en Polder de Mijzen. Verkrijgbaar bij VVV Museummolen Schermermolen. De kaart is ook digitaal verkrijgbaar bij VVV Alkmaar.
  • Noord-Holland Pad (etappe 7 tussen Obdam en Driehuizen is 19 km). In het broedvogelseizoen in de maanden maart tot en met juni loopt de etappe langs Rustpunt de Museummolen.

    Kijk voor meer wandelroutes in Noord-Holland op wandelnetwerk Noord-Holland.

Welke routes kan ik varen?

De Eilandspolder is vrij toegankelijk met kano, roeiboot of fluisterboot. Er zijn verschillende vaarroutes: De Koetenroute (8 km), De Lepelaarroute (10 km) en De Eilandspolderroute (25 km).

Drie eilandjes zijn speciaal ingericht om onderweg te picknicken. Deze eilandjes zijn met borden aangegeven.

Waar kan ik schaatsen?

De Eilandspoldertocht (15 en 35 km) en de Mijzenpoldertocht (12,5 km) staan bekend als mooie schaatstochten. Bij aanhoudende vrieskou zien veel mensen in Noord-Holland uit naar het moment dat deze tochten kunnen worden gereden.

Overige activiteiten

Waar vind ik Rustpunten?


Of ga naar www.rustpunt.nu en bereken je route met de Rustpuntzoeker. 

Beschrijving voorzieningen

Waar kan ik iets eten of drinken?

Waar kan ik overnachten?

In de regio zijn de diverse leuke campings, bed & breakfast locaties en hotels. Kijk op

Zijn er nog andere activiteiten voor mij?

 

Leeghwaterdagen

Iedere eerste zondag van de maand (van april t/m september) hebben veel (agrarische) bedrijven en ateliers hun deuren open voor nieuwsgierige bezoekers. Kijk voor meer informatie op Leeghwaterdag Schermer, Graft de Rijp.

Bron
  • Recreatie Noord-Holland