CloseTOP De Poel

TOP De Poel


Locatie TOP
P bij de Poelboerderij, Veerdijk 106
1531 MB Wormer
Regio
Beschrijving omgeving

Wormer- en Jisperveld

Het Wormer- en Jisperveld is het grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa. Natuurmonumenten en boeren beheren samen dit prachtige gebied. Het wemelt hier van de weidevogels, zoals kievit, tureluur, scholekster en graspieper. Er broeden maar liefst 400 gruttoparen. Ook zijn regelmatig lepelaars te zien. Meeuwen en visdiefjes vormen broedkolonies en in de rietkragen leven onder meer snorren, baardmannetjes en blauwborsten. Rond 1000 na Christus werd het oorspronkelijke veenmoeras ontgonnen voor de landbouw. Boeren brengen hun vee ook vandaag nog per boot naar de graslanden.

 

Droogmakerij De Wijde Wormer

De aangelegde, strak geometrische lijnen van De Wijde Wormer vormen een mooi contrast met de grillige lijnen van de omliggende veenweidegebieden. Anders dan de meeste droogmakerijen, was De Wijde Wormer niet verbonden met de zee. Vanaf het dorp Neck, dat al in de twaalfde eeuw bestond, ging men op het meer vissen. In 1626 is het meer ingepolderd, waarna het land in agrarisch gebruik werd genomen. In de strakke sloten lopen regelmatig lepelaars te zoeken naar visjes.

 

Waterpret

Bij De Poelboerderij hoeft niemand zich te vervelen. Doorlopend worden hier verschillende op de natuur gerichte activiteiten georganiseerd, zoals vaarexcursies, evenementen en exposities. In een waterspeelplaats wordt uitgelegd hoe de waterhuishouding van heel het Nationaal Landschap Laag Holland werkt.

Aanwezige routes

Welke routes kan ik fietsen?

Je kunt deze en andere routes fietsen aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk. De dichtstbijzijnde knooppunten zijn 89 en 93.

 

Welke routes kan ik wandelen?

  • Vanaf De Poelboerderij start een prachtige wandelroute (5 km) langs de zeer vogelrijke Schaalsmeerpolder. Een aanrader voor vogelspotters.
  • Molenroute (8,5 km)
  • Streekpad Stelling van Amsterdam, SP 9 (etappe 02 vanaf Krommenie naar Halfweg is 19,8 km).
  • Stellingroute (16 km)  

Op de TOP De Poel zit aan één zijde de kaart van het Wandelnetwerk Noord-Holland. Je kunt de volgende routes wandelen vanaf startpunt de Poel.

 

Welke routes kan ik varen?

Overige activiteiten

Waar vind ik Rustpunten?

 

Of ga naar www.rustpunt.nu en bereken je route met de Rustpuntzoeker. 

Beschrijving voorzieningen

Waar kan ik iets eten of drinken?

Waar kan ik overnachten?

 

In de regio zijn diverse leuke bed & breakfast locaties. Kijk voor meer informatie op www.bedandbreakfast.nl

Bron
  • Recreatie Noord-Holland