TOP De Buitenlanden

    Natuur- of recreatiegebied
    Locatie TOP
    P aan de Noorderweg 1948 PJ Beverwijk

    Toon aanrijroute

    Aanwezige routes

    Welke routes kan ik fietsen?

    Oer-IJ e-bikeroute (115 km)

    Jubileumfietsroute 50-jarig bestaan (50 km)

    Monumentenroute Krommenie (10 km) 

    Waterplan fietsroute (33 / 40 km)

    Hollands landschap bij Beverwijk (33,5 km)


    Je kunt deze en andere routes fietsen aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk. Daarmee bepaal je zelf de route en het aantal kilometers dat je wilt fietsen. De dichtstbijzijnde knooppunten zijn 7 en 44.

    Welke routes kan ik wandelen?

    Buitenlandenroute (6,8 km)

    Vuurlinietoute (4,4 km)

    Ronde Buitenhuizen (14,6 km)

    Noord-Hollandpad (etappe 12 Krommenie-Halfweg, 25 km)

    Kijk voor meer wandelroutes in Noord-Holland op wandelnetwerk Noord-Holland.

    Overige activiteiten

    Waar vind ik Rustpunten?

    Of ga naar www.rustpunt.nu en bereken je route met de Rustpuntzoeker.

    Beschrijving voorzieningen

    Waar kan ik iets eten of drinken?

    Kijk voor een actueel aanbod van horecagelegenheden op de website van het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer

    Waar kan ik overnachten?

    Kijk voor een actueel aanbod van overnachtingsmogelijkheden op de website van het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer

    Wat kan ik nog meer doen in de omgeving?

    Beschrijving omgeving

    De Buitenlanden

    De oude naam van dit gebied verwijst naar de hier gelegen buitendijkse oeverlanden tussen Beverwijk en Assendelft. De omgeving heeft een rijke historie: in de ondergrond zijn sporen te vinden van oude nederzettingen uit de IJzertijd, de Romeinse periode en de Middeleeuwen.

    Het Oer-IJ

    Dik tweeduizend jaar geleden zag het landschap er in deze omgeving heel anders uit. Hier stroomde het Oer-IJ, een noordelijke tak van de Rijn, die bij Castricum in zee uitmondde. De rivier is verdwenen, maar van het voormalige getijdenlandschap is nog veel terug te zien. Slingerende slootjes, lintbebouwing op strandwallen, weidse strandvlaktes, zompige veenweidegebieden en veel water, allemaal tastbare herinneringen aan dat verleden. Vanaf het moment dat stukken land droogvielen begonnen mensen er activiteiten te ontplooien, onder meer met de aanleg van polders en dijken. De aanwezigheid van het Oer-IJ was altijd bepalend voor gebruik en inrichting van het landschap hier. Tot op de dag van vandaag.

    De Noorder IJ- en Zeedijken

    De Westzanerzeedijk, de Assendelverzeedijk, de Groenedijk, de Hogendijk, de Geniedijk en de Sint Aagtendijk maken deel uit van de Noorder IJ- en Zeedijken. Ze hebben de omgeving eeuwenlang beschermd tegen het water van het IJ, het Wijkermeer en De Kil. Het bochtige en hoekige tracé van de dijk is in de loop van de geschiedenis gevormd door de strijd tegen het water, dat regelmatig voor dijkdoorbraken zorgde. De dijken zijn beeldbepalend in het open polderlandschap.

    Stelling van Amsterdam

    In het gebied zijn veel elementen van de Stelling van Amsterdam te vinden, zoals forten, dijken, damsluizen en kruitmagazijnen. De forten en magazijnen hebben bijna allemaal een nieuwe functie gekregen zoals museum, horeca, kaasopslag en muzieklocatie.

    Bron
    Recreatie Noord-Holland