Duinen bij Heemskerk - Van de Rellen naar de Vlotter

  • 15.1 KM
Beheerder
PWN
Startpunt
- Wijk aan Zee, ingang De Rellen, komende van Beverwijk vanaf de Verlengde Voorstraat rechtsaf het Boothuisplein in, aan het eind van de Meeuwenweg - Heemskerk, ingang Oudendijk, ten westen van Heemskerk, aan het einde van de Oudendijk, bij het groepenkampeerterrein de Berenweide - Heemskerk, ingang Kraaiennest, Beverwijker Straatweg tussen Heemskerk en Castricum, bij de stoplichten bij de Patatoloog het duin in, en daarna direct rechtsaf. Bushalte Kruisberg.

Toon aanrijroute

Parkeergelegenheid
Bij startpunten route
Type markering
De route is gemarkeerd door paaltjes met een oranje driehoek
Kenschets
Van zeedorp naar binnenduin
Omschrijving
De naam Rellen verwijst naar de vroegere duinrellen (duinbeken) die bij Wijk aan Zee op het strand uitkwamen. Het gebied is onderdeel van het zogenaamde zeedorpenlandschap. Dit landschap is ontstaan door de manier waarop de bewoners van de zeedorpen de duinen vroeger gebruikten. Beweiding, aardappellandjes, het hakken van struiken voor de kachel en zoden slaan, verspreiding van afval uit visnetten, heeft tot gevolg dat er nu een zeer speciale vegetatie groeit. De nachtsilene is hier een voorbeeld van.

Het meest noordelijke stuk van de Rellen heet Pescuvlak. Hier stonden vroeger pestschuren waarin het vee in quarantaine werd gehouden in tijden van de veepest.
Heliomare was vroeger een sanatorium voor tuberculosepatiënten, maar wordt tegenwoordig gebruikt als revalidatiecentrum.

Een gedeelte van het duin wordt begraasd met Schotse Hooglanders. Dit is nodig omdat anders binnen de kortste keren het duin vol is gegroeid. De runderen gaan de vergrassing van het duin tegen.
De Berenweide dankt zijn naam aan de tuinbouwontwikkeling van Heemskerk. De tuinders brachten vroeger hun producten naar Amsterdam. Vanuit Amsterdam namen zij de beer (mest) uit de beerputten mee. Dit werd weer over de akkers verdeeld. De tuinders die dit deden werden vroeger ook wel ‘beren’ genoemd.

Na 1824 zijn grote delen van het duin in gebruik genomen als landbouwgrond. In de tijd van koning Willem I werd de ontginning van “onnut land” groots aangepakt. Zo ontstonden de duinboerderijen Van Lennephoeve, Zeeveld, Johanna’s Hof en andere. Als laatste landbouwontginning ontstond de Kruisberg in 1873. Uit verslagen uit die tijd bleek dat de voorspelde rijke oogsten niet konden worden binnengehaald door droogte en nattigheid. In 1895 waren al deze duinontginningen niet meer rendabel omdat via de spoorlijnen in Amerika goedkoop graan naar de havens aan de oostkust kon worden vervoerd. De Kruisberg wordt tegenwoordig gebruikt als theehuis.

‘De Vlotter’ bij Heemskerk dankt zijn naam aan een buitenhuis dat er vroeger stond met deze naam. Langs de hele binnenduinrand van de Hollandse kust ontstonden vroeger zulke buitenplaatsen voor de rijke Amsterdammers.
Aan de noestige bomen is te zien dat ze zijn gegroeid onder invloed van de zoute zeelucht uit het westen. Het karakter van het terrein verandert hier van licht heuvelachtig naar vlak.
Bron
PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland

Vond je dit een leuke route?

Beoordelingen

Jora Vullings - zaterdag 10 september 2022

Weinig prullenbakken

Ziegel - maandag 17 januari 2022

Jammer dat in Noorddorp niet staat aangegeven hoe lang de routes zijn.

Nbakker - donderdag 13 januari 2022

Leuke wandeling. Geen problemen gehad met de pijltjes, er is een pijltje wat ontbreekt maar het paaltje staat er wel en er duidelijk te zien dat er een pijltje op zat en dat je daar dus moet afslaan.

Piet Limmen - maandag 10 januari 2022

Zeer slecht uitgepijld! Met name bij Wijk aan Zee en rondom Heliomare. Hier ontbreken veel pijlen. Ook na de Kagerweg was het gauw over met de pijlen.

Jan Kaldenbach - zondag 22 augustus 2021

Mooie en afwisselende wandeling

Anika - woensdag 06 mei 2020

Prachtige wandeling! Wel stukken met rul zand wat de wandeling best pittig maakt. Bij 1 punt was het niet duidelijk welke kant je op moest waardoor ik richting het centrum van Wijk aan zee liep. Driehoekje gaf aan dat je links moest terwijl je rechtdoor moet gaan.

B Griffith - zaterdag 25 april 2020

Mooie wandeling van ruim 15 km - duidelijk aangegeven d.m.v paaltjes met oranje pijl. Diverse landschappen (bos en duin) wisselen elkaar af. Heerlijk voor een hele middag, reken zonder pauzes ongeveer 3 uurtjes wandelen. Tip voor liefhebbers van vogels; er is langs de route zo'n huisje van waaruit je goed zicht hebt op een meertje met diverse vogels.