CloseIVN - Met de padden op pad in Koningshof (4-10 jr)

IVN - Met de padden op pad in Koningshof (4-10 jr)


Soort
  • Kinder- en gezinsactiviteit
  • Excursie
Natuur- of recreatiegebied
Regio
Website
Link
Beschrijving
In deze tijd van het jaar gaan de padden op trek. In de overgang van de natuurgebieden Koningshof en Elswout is deze trek goed te zien en te beleven. Op weg naar hun broedplaats komen zij allerlei obstakels tegen en moeten ze de weg oversteken. Om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen hebben ze hulp nodig.

Vandaag organiseert het IVN Zuid-Kennemerland een paddenexcursie, waarbij kinderen van 4 tot 10 jaar kunnen helpen bij de paddentrek. Het aantal deelnemers is beperkt tot dertig dus wees er snel bij.

 

In maart en april ontwaken padden uit hun winterslaap en gaan direct op pad naar hun broedplaats. Ze zijn daarbij heel kieskeurig. Ogenschijnlijk geschikte plassen op hun tocht slaan ze over totdat zij hun favoriete plek hebben gevonden. We denken dat ze elk jaar terugkeren naar hun geboorteplaats. Wanneer een mannetje onderweg een vrouwtje tegenkomt dan grijpt hij haar vast en laat zich op haar rug naar het water dragen. Tijdens de soms dagen durende tocht loopt de pad veel risico’s. Zij zijn een gemakkelijke prooi voor natuurlijke vijanden en het oversteken van een weg is niet zonder gevaar. Natuurliefhebbers helpen hierbij door hekjes langs de weg te plaatsen. De pad loopt hier langs en valt in een kist of emmer. De zo verzamelde dieren worden aan de overkant van de weg weer vrijgelaten.

De activiteit is alleen bedoeld voor kinderen. Ouders die hun kinderen komen brengen krijgen een eigen excursie over vogels in het voorjaar aangeboden. Zij hoeven zich daarvoor niet aan te melden.
Datum(s)/Tijd(en)

Locatie/startpunt
Duinlustweg 26, Overveen, verzamelpunt: Infopaneel bij parkeerplaats Koningshof
Kosten
Volw: Gratis Kinderen: Gratis
Bron
  • Nationaal Park Zuid-Kennemerland